Hisingens sju underverk – det Renströmska badhuset

Under vinjetten ”Hisingens sju underverk” uppmärksammar Hisingenftw öns sju mest karaktäristiska byggnader, vars like du inte finner någon annanstans än just Hisingen. Den här gången går turen till det Renströmska badhuset.

Enastående fönster, smutsvit fasad och karateklubb. Du har väl inte missat den pampiga men ensamma byggnaden som står vid 155:an? Huset var från början ett badhus och fyller idag 100 år.

Egentligen skulle byggnaden ha varit färdig tre månader tidigare, men leveransen av badkar från England försenades av det första världskriget. Huset blev nära 900 kvadratmeter stort och kostade 145 000 kronor att bygga. Även om det var billigare än sin föregångare Hagabadet, så var det ljust och vackert inrett. Den stora bassängen låg i söderläge och lystes upp av solen genom de stora fönstren.

Badhuset var det fjärde och sista som bekostades av den Renströmska fonden. Det andra badhusen fanns i Haga, Majorna och Olskroken. Fonden var en del av arvet efter Sven Renström. Han dog som ungkarl och mer än hälften av hans förmögenhet (1,5 miljoner kronor) testamenterades till Göteborg. Av dessa var en miljon placerade i den Renströmska fonden som skulle bidra till ”mer kostsamma anstalter för befordan av snyggheten, sundheten och hälsovården”. Göteborgarna har tackat Sven Renström för hans generösa arv genom en gravvård på Östra kyrkogården där det står ingraverat: År minnet af samhällets välgörare egnades denna vård af Göteborgs stad.

Det Renströmska badhuset i Lundby stängdes i slutet av 60-talet efter mer än femtio år av verksamhet. Efter stängning togs bassängen bort och huset byggdes om till ett budohus för Banzai Karate Kai. En karateklubb som bildades 1972 av sensei Dan Larsson, den första svenska mästaren i karate. Banzai Karate Kai har fortfarande sin ideella förening i huset.

Var: Herkulesgatan 56
Färdigställt: 11/11 1915
Arkitekt: Eugen Thorburn

Tidigare underverk:
Den blå spindeln
Eriksbergskranen
– Kuggen

 


Publicerat: 2015-11-11
Taggar: , ,