Global buffé – pannkaka eller succé?

Vår fascination för Backaplan tar aldrig slut. Här finns allt, och lite till. Från Flintston till Herr Ober. Samt restaurangen vi idag valt att recensera: Global Buffé. Restaurangen som med sina 15 varmrätter och 20 sallader är ”en restaurang för alla som älskar god mat”. Och efter att ha svält oss med omvänd 5:2 i dagarna sju, kan vi avslöja att vi var rätt sugna på mat, och helst av allt god sådan. Eftersom en buffé ofta är brokig och dess syfte att tillfredsställa många smaklökar hade vi dagen till ära förstärkt vår testpanel. Således var vi sammanlagt fyra personer som trillade in på Global Buffé strax efter klockan 12:00 en helt vanlig vardag.

Fläskkarré i honung, pannkakor, kycklingspett och potatis

Innan vi låter er ta del av testpanelens recensioner kan det vara bra att först beskriva Global Buffé för er som aldrig varit där. Maten är dels med wokad biff, grönsaker och kyckling. Därtill ris, friterade räkor och vårrullar. Och svensk husmanskost. Vilket innebär lasagne, fisk i sås, kokt potatis, fläskkarré och pannkakor. Till detta finns två sorters soppa, diverse sallad och sås. Till efterrätt vankas kaffe, mariekex och glass. För de som äter vegetariskt är utbudet i tristaste laget, men det finns en välutrustad salladsbuffé.

Restaurangen är stor och har en asieninspirerad inredning. Det är plastblommor, lampor av rispapper och paraplyn i taket. Lokalen har plats för 220 gäster inomhus och 30 utomhus, så ett större sällskap kan utan bekymmer trilla in och ta plats. Global Buffé har öppet 11-19 varje dag och kostar 85 kronor på vardagar och 93 på helger.

Nu till testpanelens recensioner.

Testare 1 “Labbe”:
Överraskande god lasagne, definitivt över snittet av vanlig lunchlasagne vilket kanske inte säger så mycket men den var godare än till exempel populära Aldardos. God ost, trevligt kraftig umamismak och trevlig konsistens. Fiskgratängen har en god sås och lite sladdrig vitfisk, men klart godkänd.
Honungsfläsket kan med gott samvete väljas som huvudrätt för den som inte finner nöje i att rada upp halvdussinet rätter på tallriken. Generös salladsbuffé som slår många tjusigare lunchkorgar inne i staden på fingrarna. Synnerligen konventionell i val av övriga asiatiska rätter – spettet, currysåsen, thaicurryn.

Restaurangen för tankarna till ett övergivet servicehus som möter industriområdestristess med lite träslöjdsapati. Riv ner stuckaturtapeten och måla om vettja. Alternativ: riv bort linoleummattorna och slit ner tapeterna från betongen och låtsas att det är en hip industrilokal omgjord till matställe i Brooklyn änna.

Bästa buffén i stan? Ja, om man är bakis och på gott humör.

Testare 2 “Johnny”:
Jag har länge sett fram emot besöket på Global Buffé, så mina förväntningar är möjligen orimligt höga. Men, jag gillar verkligen inredningen. Den känns varm och trygg. Maten gjorde ett habilt intryck. Kanske är buffén på Johanssons vid Stig Center snäppet vassare, även om utbudet på Global inte går att vifta bort.

Positiva överraskning: Pannkakorna
Besvikelse: Jordnötssåsen

Testare 3 “Lydia”:
Doften av glutamat tar dig i sin famn så fort du kliver innanför dörren. Lika välkomnande som den leende personalen. Här inne är det cross-kitchen som gäller. Du får det bästa av minst tre världar till priset av 85 riksdaler. Generöst.

Buffén är överväldigande. Försent upptäcker jag mitt nybörjarmisstag att gå på thaicurry från början. Den bör vara det nästsista du lägger på tallriken, om du inte vill ha försvenskad thaikryddning på allt annat du äter. För min del resulterade detta felsteg i att den svenska husmanskosten blev crossed av det asiatiska köket. Ny tallrik fanns inte på den globala kartan, förutom till den barnvänliga pannkakan som erbjöds som plåster på såren. Extra pluspoäng får köket för tillbehören till torsdagsplättarna då det förutom sylt och konserverade odefinierbara frukter fanns, hör och häpna – riktigt – grädde och glass!

Betyget för lunchupplevelsen blir 3 bambuskott av 5 möjliga. Men då springer ett av skotten ur det strå som de försöker dra till hållbarhetsstacken. På borden finns uppmaningen att inte kasta någon mat. Den linjen borde fler gå på, både på och utanför Backaplan.

Testare 4 “Hedvig”:
Ett besök på Global Buffé bör ske i grupp. Genom att samla ihop vänner och kollegor i en hög så kan måltiden förvandlas till ett äventyr. Typ. För här är det inte den enskilda smaksensationen som eftersträvas, utan samtalet om maten. Vem har testat vad och vad ska man ta två gånger av? För nog är det så att jag inte lämnade lokalen med uppknäppta byxor och saligt leende. Men inte heller med en total besvikelse. Global Buffé levererade ungefär det som kan förväntas, med lite glass vid sidan om. Och sällan har jag haft ett så pass intensivt samtal om mat som kostar under 500 kronor rätten. Så dra ihop ett större gäng och förbered er på ett äventyr.


Publicerat: 2015-11-13
Taggar: , ,