Två Feta Grisar – Hisingens bästa öl?

Allt började med ett glöggkok hemma på spisen. Idag finns Två Feta Grisars finaste öl bland annat på Smörgåsbaren och Beefeater inn. Vi besökte bryggverket på Hisingen och snackade öl.

– Att brygga öl är som en blandning mellan att göra kaffe och koka gröt, säger Daniel Wasenack, medgrundare av Två Feta Grisar.

Öppna den grå källardörren och du kommer in i ölens rike. Här luktar det malt, humle och jäst. Det puttrar i jäsrummet, svalnar i kylen och kolsyras i metalbehållare. I det bakre rummet, som för en kort stund var klubbrum, tappas ölen på engångsfat och flaska.
– Det är ju alltid speciellt att hämta på dagis när man har jobbat här hela dagen, säger Daniel Wasenack, en av Två Feta Grisars fyra medgrundare.

Resan mot Två Feta Grisar tog fart på en spis i Daniel kollar så ölen jäser som den ska ett kök för fem år sedan. Daniel och en vän testade att koka glögg.
– Det gick fantastiskt bra och var väldigt roligt. Så vi började fundera på om det skulle gå att brygga öl, säger Daniel. De frågade runt lite och fick svaret att om man använder bra råvaror så går det utmärkt. Och sådana gick att beställa på internet.
– Det går jättebra att brygga öl hemma, men några moment kan vara lite kritiska. Till exempel att kyla ner 20 liter varm vätska fort, säger Daniel.
Efter ett tag hakade några andra på och bryggandet intensifierades. Någon ville att de skulle satsa, och de började se sig om efter en lokal.
– Vi kollade runt, men det visade sig vara rätt svårt att hitta en lämplig lokal. När man kontaktar en hyresvärd och säger ”vi letar efter en liten lokal, med vatten, mycket el och golvbrunn”, så säger de flesta ”jaha, ni ska brygga öl. Lycka till!”.

Till sist hittade de sin nuvarande källarlokal, som tidigare var en kombination av cykelrum, soprum och skyddsrum. Samtidigt började killarna diskutera vad de skulle heta. Flera tyckte att de skulle heta något med Hisingen, då det är här de har bryggt från dag ett.

– När vi var och kollade på lokalen gick det två grisar i närheten och bökade. Då bestämde vi oss för namnet Två Feta Grisar. Innan hade vi diskuterat olika förslag och jag var väldigt emot att vi skulle ha ett ortsnamn. Det är så vanligt. Hisingen är platsen där vi brygger men namnet på ölen ska sticka ut lite, säger Daniel.
I juni 2013 var det premiärbryggning i källaren och sedan dess har det gått fort. Ölen har spritt sig på krogar runt om i Göteborg och målet är att finnas på Systembolaget. Daniel säger att det är lätt att få ut sin öl idag. De olika krogarna vill gärna ha in öl från mikrobryggerier.
– Men det finns ingen säkerhet. Om något krånglar och man inte kan leverera precis i tid, är det stor risk att man försvinner. Då tar de helt enkelt in någon annan, säger han.

Idag består Två Feta Grisar av fyra personer. Förutom Daniel är det Joakim Knapp, Robert Olsson och Stefan Bergström. De spenderar alla en stor del av sin fritid i bryggverket och Daniel har gått ner till en halvtidstjänst på sitt vanliga arbete för att hinna med leveranserna. Till årsskiftet lämnar Två Feta Grisar källaren för större lokaler. Där har de möjlighet att köpa in humle, malt och glas på pall. Fortfarande på Hisingen, såklart.


Här hittar du Två Feta Grisars öl just nu:
Beefeater Inn
The Bishop’s Arms
Ölstugan Tullen; Andra långgatan, Frigga, Johanneberg, Järntorget, Kville och Majorna.
Smörgåsbaren
Sankt Jörgen Park


Publicerat: 2015-11-20
Taggar: , , , , , , , , , , , ,