Ringöns skönaste (och äldsta) däckfirma firar 90 bast

Vintern närmar sig, och många bilägare börjar yrvaket och stressat tänka på att byta däck i elfte timmen. Däckverkstaden som fenomen är ju på många sätt en institution, men det finns däckfirmor, och så finns det däckfirmor. Andréns Gummiverkstad AB, eller Däckteam och man så vill, har 90 år på nacken och är en av Ringöns många sällsynt trevliga vattenhål. Vågar vi utnämna den till Hisingens skönaste däckfirma? Ja, vi är ganska säkra på den saken. Vi åkte dit, njöt en kopp kaffe och lite skönt avstressat snack. Samt skiftade däck.

Det är nåt visst med däckfirmor. Alla tycks ha ett litet väntrum med träpanel, kaffeautomaten med pulverkaffe av tvekiskaraktär, en plastburk med kolor och pepparkakor, ett par galonklädda fåtöljer. Kanske några oljiga magasin och slarvigt uppställda reklamskyltar för däck. Hemtrevligt på ett otvunget sätt. Så även på Andréns Däckteam. Minst sagt. Här råder ett lugn fjärran den larviga Black Friday som just denna regniga fredag “pågår” helt oförblommerat endast ett stenkast bort (vid Backaplan alltså), tycks driva oss ytterligare ett snäpp närmare den kalla mörkblå fläcken som klimatforskarna nu hissar varningsflagg för.

Men denna däckfirma på Ringön har något som inte alla däckfirmor kan skryta med: en riktigt lång och stolt historia. 90 år av däckskiften. Allt startade på Lilla Nygatan (gatstumpen som numera nedlagda biografen Palladium låg vid). 1956 gick flytten till Ringön. Christer på Andréns berättar:

– De första åren stod gubbarna utomhus och jobbade. Det skulle dröja innan det blev ett tak över hallen. Men de var väldigt innovativa på Andréns – detta var till exempel första hallen i sitt slag med lutande golv, det du!

Nu är ju Ringön på väg att bli hippt och så där, här arrangeras konstutställningar och så vidare, vad tror du om utvecklingen på Ringön på sikt, är det risk att den rara atmosfären försvinner?

– Ja, man får se, det kan bli bra. Den nya Hisingensbron kommer ju att landa här i närheten, och så ska det ju byggas en ny spårvagnshall vägg i vägg med oss, det kan bli bra.

Hur många bilar skiftar ni däck på så här i vinterns gryning?
– Ja vi har ju tusen bilar på vårt “däckhotell”, sen kommer ju många bara förbi drop-in. Det blir en del.

XXXX


Publicerat: 2015-11-30
Taggar: , ,