Fem grymma grejer som lyfter Hisingen 2016

För ett år sen skrev vi här om fem saker som dramatiskt skulle göra Hisingen till en ännu bättre plats. En av fem grejer har slagit in: kranarna blir kvar (vi är inte helt överens om fördelen med detta, utöver det rent museala värdet förstås) men låt oss nu blicka framåt och lista fem friska punkter på vår önskelista. Varsågoda – fem grymma grejer som lyfter Hisingen under det kommande året!

1. Beslut om Styr & Ställ på Hisingen. 

Yes, vi har skrivit om det förut, och det kan bara sägas återigen: att lånecykelsystemet Styr & Ställ saknas på Hisingen är tämligen ruttet. Nog sagt.

2. En bar, några hål-i-väggenhak och en gäng butiker i Kville.

Kville kommer att bli en central attraktionspunkt i Göteborg, lita på oss. Barleys fyllde mer än väl upp burgarkvoten, här finns också Jenin Grill och Duy-Tan som är några av stans allra starkaste lysande matställen. Nya kaffebarer kompletterar bilden. Men bra kan bli bättre. Det behövs definitivt ytterligare en bra bar i till exempel Kville. Vi tror på mixen, och av den anledningen vore det förresten kul att se någon våga öppna även en lite mer exklusiv skuta i Kville. Utbudet behöver både breddas och spetsas. Här finns plats för minst ett par hål i väggen-hak: tacos, mackor, kåldolmar eller vad som helst. Saknaden av kul unga butiker är också påtaglig. Secondhand, kläder, mycket skulle platsa hur bra som helst. Märkligt att inte mer händer på den fronten, eftersom lokalhyrorna här torde vara av det billigare slaget jämfört med lika centrala platser i andra delar av stan. Gamla Kville är ju Majorna innan Majorna blev ett reservat för familjebildande mediearbetare. Vi vet att vågen kommer, men frågan är när?

3. En cykelbro från Lindholmen.

Hup ser, det finns väl inget som väcker så mycket härligt debatt-tjat som hur vi ska ta oss över älven (ja för närvarande möjligen den bedrövligt sega frågan om vad som ska ske på Heden). Senaste nytt om den nya Hisingsbron är att den ytterligare kommer att dras i långbänk ytterligare. Men allvarligt talat; finns det någon nod som är hetare än Lindholmen i Göteborg idag? Nä, just det. Här behövs en snabb låg bro över vattnet. Och nej, vi har inte missat att det går en snabb färja över älven, som vi för övrigt älskar. Låt tusen vägar över älven blomma.

4. Ett riktigt bra ställe på Ringön för skönt häng.

Jo, Ringön är på gång. Och det är inte frågan om något annat än att ta tillvara på områdets särart och låta fria kreativa krafter få blomma i samklang med befintliga verksamheter. Bryggerier och skivbolag och konsthall och olika klubbkrafter är redan på plats, men vi tror att det behövs något som även drar de lite mer försiktiga dit – en bättre och större plats för god enkel rolig mat, konst och musik? Det är vad vi hoppas på, serru.

5. Lite mer liv på Eriksberg.

Missförstå oss nu inte – vi älskar Eriksberg, en unik plats som har massor av fint redan idag. Området har en jädra potential, men vi väntar fortfarande på att de sista pusselbitarna faller på plats: mer bra kvartershäng, butiker med lite känsla. Något som får fölket på fastlandet att ta älvsnabben över en fredagkväll, eller lördag förmiddag, utöver de givna lockelserna som kajpromenader och en glass i solen. Eriksberg, vi tror på dig, svik oss inte!


Publicerat: 2016-01-08
Taggar: , , , , , , , , , , , ,