Därför ska Kopparmärra stå på Hisingen!

”Här ska staden ligga” sa Gustav II Adolf när han 1621 pekade ner i träskmarken som idag är Gustav Adolfs Torg. Vad som inte är lika känt är att Gustav Adolf var en härmapa. Hans farsa, Karl den nionde, hade redan sagt dessa ord och pekat i marken, fast på nuvarande Färjenäs där Göteborgs första utkast anlades 1603.

Vi har skrivit på bloggen tidigare om Karl IX:s Göteborg som fanns en kort tid på Färjenäs sluttningar innan danskarna jämnade den med marken, men egentligen aldrig påpekat att Karl IX också är samma man som sitter på Kopparmärras rygg – och att hans släktskap med Gustav II Adolf är så nära som far och son.

Så när vi säger att Gustav II Adolf grundade Göteborg så det inte helt sant. I själva verket flyttade han bara sin pappas nedbrända stad från Hisingen till den mer ogästvänliga sumpmarken på andra sidan älven – endast för att undkomma dansken.

Med dessa fakta i åtanke – visst borde Karl IX betraktas som Göteborgs verkliga grundare (ja!) och visst borde Kopparmärra flyttas till Färjenäs? JA! *

Att flytta Kopparmärra är egentligen ingen konstig och ny idé. Många har förespråkat omplacering genom åren. Dessa är några av gångerna:

– 1902, två år innan statyns uppförande, diskuterades lokaliseringen vid ett av stadsfullmäktiges möten. En grupp ledamöter proklamerade redan då att statyn borde placeras vid Färjenäs. Tyvärr blev de nedröstade.

– 1935 flyttades faktiskt statyn, om än bara 10 meter för att trafiken blev för tät runt hästen och Kungsportsplatsen.

– På 80-talet fanns konkreta planer att flytta statyn till andra sidan Östra Hamngatan framför Avalon – för att kunna frigöra yta för uteserveringar (Alla yuppisar fick nämligen inte plats på Evas Paley).

– 2003 ville Bräcke Egna Hems Förening med Lennart Ahlin i spetsen flytta Kopparmärra till Färjenäs. ”Där den hör hemma” sa Lennart. Anledning var det ”egentliga” 400-års jubileet av Göteborg som ägde rum detta år. Trots det fick Lennart inget gehör.

– I modern tid har filmskaparen Ruben Östlund förespråkat en flytt av statyn ner till Gustav Adolf Torg. Dels på grund av att far och son kung skulle få vara nära varandra, men också för att Ruben ville göra plats för en ruta där människor som behöver hjälp kan ställa sig. Idén med rutan är grunden till hans kommande film ”the square”, men blev också verklighet – fast i Värnamo. Ingen ville nämligen flytta på Kopparmärra denna gången heller.

Och kanske lyssnar ingen heller på vår önskan, men nu vet ni i alla fall hur det BORDE vara.

*ringer GT, köper in reflexvästar, ställer oss utanför rådhuset*

*Borde inte stadens stundande jubileum också ställas in? Göteborg firade ju 400 år redan 2003!


Publicerat: 2016-01-20
Taggar: , ,