Grill City – Göteborgs nya glödheta grillkvarter – del 3

Göteborgs hetaste grillkvarter ligger norr om Kvillebäcken, och ingenstans i staden är sittplatserna vid matborden lika eftertraktade som här. Igår skrev vi Salko, i förrgår om Jenin Grill, och idag är turen kommen till kvarterets oerhört starka grillnykomling nummer två: Sham!

Den här veckan berättar vi här på Hisingenftw om stadens just nu hetaste restaurangområde, som egentligen är ett kvarter som ramas in av Generatorsgatan, Magnetgatan, Turbingatan och Ångpannegatan. Det ligger nordväst om Backaplan, norr om nya Kvillebäcken. Svårt att hitta? Sätt näsan vädret och följ bara de ljuvliga grilldofterna så hittar du fram!

Vi skrev igår om nykomlingen Salko, och det andra nya stället inom denna mycket begränsade radie heter Sham Grill & Restaurang, och öppnade för blott fyra månader sedan i fd indiska restaurangen Mohinis lokaler på Turbingatan 6. Eller på andra sidan gården från Jenin Grill sett, om man så vill. Precis som i fallet med Jenin Grill-fastigheten går man här in i ett avlångt tvåvåningshus, vars look lite för tankarna till något Folkets Hus i en mindre svensk kommun, men i det här fallet går man istället ner en trappa. Därefter – jajamen, en lång korridor. I korridorens ände på höger sida kommer först till ett mysigt rum med vattenpipor där man kan inta orientaliska efterrätter.

Går man rakt fram kommer man till själva restauranglokalen. På menyn finns syrisk mat – vi snackar grill, meze, kubbe, piroger och annat gött. Menyn har en lång lista med kalla förrätter (eller sidorätter om man så vill) som hummus, baba chanog, tabbole samt varma förrätter som linssoppa,  spenatpirog och olika varianter av sambosek (friterade degblad med ost, kött osv). Bland de kolgrillade varmrätterna saknas inget: hel eller halv kyckling, shish kebab, lamm- och kycklingspett, lever och fisk.

Helt otippat däremot serverar Sham även ett flertal eritreanska huvudrätter, företrädesvis grytor som samtliga får det att vattnas i munnen på oss bara av att läsa på menyn. Samtliga priser är löjligt billiga – om de dessutom är goda, ja det kommer ni att få veta inom kort då vi återkommer med en utförlig rapport från vår utsända testpatrull.

Sham har generösa öppettider, mellan 11-22 på mån-fre och 12-22 på helgen.

Detta var tredje och sista delen i vår spaning från Göteborgs och Hisingens hetaste grillkvarter – en unik matdestination som staden har anledning att vara stolt över. Jenin, Salko och Sham – en trio spännande och till synes väldigt populära grillrestauranger i samma kvarter, vad sägs om det? Jenin är som sagt den etablerade stjärnan, men det ska bli intressant att se vad lite konkurrens kan innebära.

Området är i övrigt ett utpräglat industriområde och synnerligen icke publik verksamhet, men många second hand-affärer och loppisar finns alldeles i närheten, och det i kombo med den starka koncentrationen av grillkrogsklustret gör området riktigt unikt i Göteborg. Om vi svenskar till exempel gärna tar oss ut till Shoreditch och Brick Lane i London för lite mer alternativ shopping och spännande matupplevelser kan vi meddela Göteborg & Co följande: tipsa turisterna om det här området – vi lovar att ni har Guardian eller New York Times här anyday. Däremot vet vi inte riktigt vad alla fans av dessa fortfarande oupptäckta grillpärlor som vill ha dem för sig själva skulle tycka om den saken….


Publicerat: 2016-02-05
Taggar: , ,