Porr-Birger, Tio i två och Skyffel-mördaren på Göteborg Film Festival

För tre år sen tipsade vi här om den sorgligt bortglömda filmen om stadens döende hamnindustri – Den inre hamnen, och vi lyfte bland annat fram uppräkningen av gamla smeknamn på hamnarbetare. Inlägget blev en succé, och Porr-Birger, Tio i två, Skyffel-mördaren blev kändisar över hela landet. Och vi skrev igen. Idag fick filmen en välförtjänt plats i de kulturella finrummen när den visades i en fullsatt salong på Göteborg Film Festival – och regissörerna Michael Stenberg och Christoffer v. Platen var båda på plats! 

Ja, filmen är så mycket mer än de där fenomenalt roliga namnen, men låt oss räkna upp ett urval lite rask så vi har klarat av den biten. Vad sägs om: Skyffel-mördaren, Porr-Birger, Tio i två, Lammkotletten, Skinnet, Piss i huvet, Göken, Wellpapp, Nöff Nöff, Trampa Vatten, Gissa Mitt Jobb, Tioöringen, Kondomen, Dansa Med Mig. Det blir inte starkare än så.

Hela filmen är annars en varm, humoristisk men sorgkantad berättelse om en epok som i princip redan var över när filmen spelades in, 1989, av regissörerna Michael Stenberg och Christoffer v. Platen. En oerhört fin dokumentation av en av Göteborgs och Hisingens viktigaste grundpelare, som en gång i tiden gjordes på uppdrag av Svenska Hamnarbetareförbundet, kolla gärna in deras stora arkiv med gamla filmer.

Hur som helst, ni måste verkligen se Den inre hamnen  – bara historien om liraren Lammkotletten som hade emaljöga är värd en egen liten festival. Och apropå det så var det alltså dags för “Den inre hamnen” att få visas på Göteborg Film Festival – 27 år efter den gjordes. FIlmen har visats en gång i tiden för länge sen på SVT, men från oss drygt 700 som satt på biografen Draken vill vi bara hälsa följande; det är dags för reprisering!

Tips: om du liksom vi är road av stadsutveckling och dess specifika tröghet i Göteborg vill vi gärna tipsa lite extra om myspartiet med dåvarande stadsarkitekt Gunnar Jansson (bild nedan) – som målande och lite byråkratmässigt (“spontana och planerade aktiviteter” är t ex ett väldigt roligt uttryck) berättar om visionen för bl a Frihamnen, Sannegårdshamnen och Eriksbergskranen. Kommer ca 22.30 in i filmen Så värt!

Här är de stolta regissörerna Michael Stenberg och Christoffer v. Platen tillsammans med Svenska Filminstitutets Jan Göransson från förmiddagens visning på Draken:


Publicerat: 2016-02-06
Taggar: , , , , , ,