Sveriges snabbast växande stadsdel ligger på glödheta Hisingen

Det är ingen hemlighet att det här som det både byggs mest och befolkningsökas mest. Stadsdelen vi pratar om har ju rekordökat i flera år i sträck nu, som ni ju läst här. Det är till och med så att ingen stadsdel i Sverige har någonsin expanderat så raskt som, ja just det: Lundby! Och har ni koll på allt som är på gång på Hisingen? Det byggs och kommer att byggas helt sinnes mycket här framöver. Hisingenftw har hela listan!

Det vore kanske en överdrift att säga att paniken sprider sig hos ansvariga politiker och tjänstemän i Lundby, men befolkningsexplosionen kommer att ställa helt nya och drastiska krav på service och omsorg. Läget är åtminstone så alarmerande att man söker råd och hjälp hos tidigare superexpanderande orter som Botkyrka och Sundbyberg i Stor-Stockholm.

Anledningen till att Lundby är ohotad svensk mästare i expansion är ganska enkel: det byggs här. Det byggs utav bara helskotta. Ett exempel: Lindholmen är ett så kallat primärområde inom Lundby stadsdelsnämnd. Befolkningen beräknas öka med 38,63 procent – mellan åren 2013 och 2018. Lindholmen, som vi ju utsett till kanske Göteborgs hetaste och viktigaste stadsdel framöver.

Men det byggs inte bara nya bostäder, det är en hel del annat på gång också. Vi tillät oss att sammanställa några kommande byggverk av varierande sort. Varsågoda, här är hela den hisnande listan över vad som är på gång att byggas på Hisingen:

Byggs i skrivande stund:

***Lundby – 52 lägenheter i norra Kyrkbyn.

***Norra Älvstranden – 150 bostäder vid Bratteråsbacken.

***Backaplan – 1600 lägenheter i Östra Kvillebäcken, pågår fram till 2020.

Markanvisning gjord, byggstart inom kort:

***Lundby – 600 bostäder vid Rambergsvallen. Planerad byggstart 2016.

*** Lundby – ca 3000 bostäder i Frihamnen (etapp 1). Planerad byggstart 2018. Ca 1000 bostäder och 100o arbetsplatser ska var klara till 2021. Om 20 år ska 9 000 bostäder och 15 000 arbetsplatser finnas i nya Frihamnen.

Detaljplan beslutad:

***Brämaregården – ca 100 nya bostäder vid Tunnbindaregatan.

***Kyrkbyn – ca 50 lägenheter vid Kyrkbytorget.

***Lindholmen – ca 450 lägenheter i flerfamiljshus och stadsvillor vid Götaverksgatan. Ett helt område som även omfattar ca 3000 kvm för service, butiker och restaurang växer fram här.

***Backa – Ca 80 bostäder vid Wadköpingsgatan, parkeringsytor bebyggs med trevåningshus. Lagakraftvunnen plan.

***Skogome – cirka 650 bostäder i Lillhagsparken.

***Tuve – 180-230 bostäder centralt i Tuve.

Detaljplan inte klar, men på gång alternativt överklagad:

***Lindholmen – ca 1600 bostäder vid Karlavagnsplatsen – Tio kvarter blandstad med bostäder, kontor, handel och service samt Nordens högsta hus Karlatornet. Läs mer här!

*** Eriksbergs silo – Silon rivs och ersättas med en skyskrapa på 23 våningar samt och ett par lägre byggnader. Totalt 250 bostäder.

***Backa – 800 nya bostäder vid Selma Lagerlöfs Torg, planen är överklagad till mark- och miljööverdomstolen

***Backa – ca 400-500 nya bostäder väster om Litteraturgatan, etapp 1. (Detaljplan i startskede).

***Västra Tuve ‧– ca 300 bostäder, (detaljplan i startskede)

Dessutom är detta på gång:

***Ett varvs- och industrihistoriskt centrum ska stå klart på Norra Älvstranden senast jubileumsåret 2021.

***En ny friidrottsarena ska byggas någonstans i Björlanda, klar senast 2025.


Publicerat: 2016-02-17
Taggar: , , , , , , , , , , , , , , ,