Alicia Vikander blir (Oscars)staty på Hisingen

Ingrid Bergman, Greta Garbo och Alicia Vikander. Där har ni namnen på de kvinnliga svenska skådespelare som prisats av Oscarsakademin. Ingrid Bergman kammade under sin livstid hem hela 3 stayetter medan Garbo “endast” belöntas med ett hederspris. Kuriosa: Ingrid Bergman är med sina tre priser en av de skådespelare som vunnit flest Oscars. Och nu var det alltså Alicia Vikanders tur – wow säger vi och sällar oss till gratulanterna denna, i åtminstone svenska cineasters ögon, historiska dag.

Men något som både Garbo och Bergman har men som Vikander saknar är en staty av dem själva. Ingrid Bergmans byst (alltså huvud och hals) finns att beskåda i Fjällbacka. Ett mer stilistiskt verk föreställande Greta Garbo finns på Greta Garbos Torg på Södermalm i Stockholm. I sammanhanget är inte en alltför långsökt gissning, att det i framtiden, kommer resas en staty i Vikanders ära. Visst känns det nästan som en obligatorisk hyllningsgest, gjord på bekostnad av den stad, stadsdel eller samhälle som känner sig närmst aktören i fråga.

Och i Vikanders fall torde det ju vara Hisingen. Nu kanske ni tror att vi som hisingskramare kommer att presentera ett långsökt resonemang – men icke. Saken är glasklar. Hisingen och Backaplan bör vara den plats där statyn ska stå. Detta på grund av att Alicia helt enkelt vuxit upp i Backa. Hennes mamma har arbetat på Backa Teater där Alicia också vistades mycket och på så vis tidigt fick lära känna teatern och skådespeleriet. Alicia Vikanders “genombrott” och stora skådespelarskola var dessutom i serien Andra Avenyn som utspelades och spelades in på Hisingen.

Så kom igen nu alla stadsdelsnämnder och politiker på Hisingen. Släpp loss lite och motionera för att alla hisingsbor ska få känna samma glädje och stolthet över sin Oscarsvinnare som fjällbackabor och stockholmare. Det kan ju lika gärna hända förr än senare. Eller hur?

Alicia som Jossan i Andra Avenyn

Publicerat: 2016-02-29
Taggar: , ,