Ni glömmer väl inte STADEN i Karlastaden?

Det börjar hetta till lite i frågan om Karlatornet, kritiska röster höjs. Då passar Serneke på att släppa en ny animeringsfilm som ger dig möjlighet att traska runt i Karlastaden. Vi har tittat på filmen – och gjort en FASANSFULL UPPTÄCKT!

Det har ju hittills gått väldigt friktionsfritt för aktörerna bakom det som ska bli såväl Nordens högsta hus som ett helt område, Karlastaden. Men på senare tid tycker vi oss skönja lite mer styrka i de kritiska rösterna, för ett tag sen var det denna och nu senast i ett utspel i den något större morgontidningen. Flera åsikter är väl värda att ägnas både en och två tankar, samtidigt kan vi inte riktigt visualisera för vårt inre hur stadsbyggande annars ska gå till, och vi har också lite lurigt med att greppa detta med storheten i glesheten…den lär vi knappast bygga bort på överskådlig framtid.

Ovan: Absolut INTE Göteborg!

Det är helt klart som så att siluetten förändras, och visst, det blir kanske en symbol för Serneke som syns över hela staden – men idag är siluetten redan influerad av massa 17-våningarsstubbar inte sällan med enorma företagslogotyper…vi behöver kankse lite höjd som motvikt till stubbarna. Vi kanske får vänja oss vid att saker och ting förändras över tid. E-eller?

Artikelförfattarna påpekar att detta inte är Hong Kong, men för att citera en rolig skribent i sociala medier: “Konstigt nog är det ingen som på samma sätt är rädd för att Göteborg ska förvandlas till Grästorp när vi bygger 3-våningshus.”

 

 

 

 

 

 

 

Grästorp.

 

 

 

 

Nå, nu till filmen i fråga- Det är senaste nytt från firma Serneke och gestaltar alltså en promenad i och kring alla nya husen i vad som ska bli Karlastaden.

Vår recension av filmen:

På plussidan är väl att det är en bra grej att visualisera på det här viset, utmärkt, inte minst eftersom mycket fokus är just på Karlatornets höga höjd – då blir det extra viktigt att visa hur känslan blir nere på gautnivå. Bra tänkt. Men nu till det som bekymrar oss. Och ja, det spelar roll. Stor roll. Ändå gör vi en omskakande upptäckt när vi kikar på filmen. Vi saknar STADEN.

För ärligt talat – om vi nu ska bygga svinhögt och förtäta Lindholmen och äntligen skapa mer levande blandad stad som vi så väl behöver i Gbg – så hade man kanske hoppats på lite mer stadskänsla här? Var är de i övrigt rekordmässigt superhöga visionerna nedplockande på en handfast blandstadsmässig streetnivå? Vad är egentligen grejen med gågator – har vi inte sen länge kommit på att gågator är stadslivets fiende nummer ett? Torgen känns ju inte heller helt upplyftande – var har vi hamnart liksom? I det framtida superheta Lindholmen med hög densitet…eller..typ Opaltorget (no offense till den slumrande skönheten asså, men…ja…).

Nå, det blir bakläxa på detta!

Vi vet inte vilka slutsatser som kan dras av en animerad film med arkitektritade klippdockor till figurer som rör sig i slow motion på folktomma gator, vi kan bara hoppas att detta inte är Karlastadens urbana potential för då blir vi väldigt oroliga.

Dock var det ju en smula mer stadskänsla (om än en del trista kaffekedja-vibes) i det bildmaterial som vi visade här för ett tag sen. Vi håller andan, och tittar tillsvidare uppåt i luften mot skyskraporna så där turistigt som kameran i filmen låter oss göra. När vi sänker blicken igen hoppas vi på mer….


Publicerat: 2016-03-03
Taggar: , , , ,