Så låter Håkan Hellströms kommande platta – producent Björn Olsson avslöjar nya soundet

Hisingenftw kan som första media i landet avslöja hur Håkan Hellströms nya material låter. Ett första smakprov om fyra låtar släpps i april.

– Det låter mindre indie och mer ABBA om de nya låtarna, säger producenten och låtskrivarpartnern Björn Olsson i en exklusiv intervju med Hisingenftw.

 I april kommer ett första smakprov om fyra helt nyskrivna låtar. Resten lär komma till hösten, efter sommarens mastodontkonserter. Håkan Hellströms nya platta har till stora delar vuxit fram på Hisingen, i Charlie Storms studio och i tätt samarbete med just Charlie samt låtskrivaren och producenten Björn Olsson. Men Björn vill själv framför allt lyfta fram Charlie Storms roll när han pratar med Hisingenftw:

– Han har ju varit viktig innan, men nu har han blivit oumbärlig för Håkan. Allt blir lite bättre när han är med. Han är så jädra duktig, han spelar också en del trummor och synt och gitarr på vissa av de nya låtarna. Det har blivit mer allvarligt nu, med stora konserterna och det. Det vore nästan skönt om det gick lite sämre, på nåt vis, Men de nya låtarna, det ska bli kul att de kommer ut snart, jag känner att det blir väldigt bra.

Björn Olsson på väg att inta lunch på Hisingens nya hotspot Sham, ett stenkast från Charlie Storms studio

Kan du ge en liten antydan om hur det nya materialet låter, vart är vi på väg?

– Det blir mindre indie, och mer ABBA.  Det är soundmässigt ett snäpp upp nu, det märks att det är mer allvarligt nu med de stora konserterna och så, allt låter mer uppstyrt, och det är ju mycket tack vare Charlie Storm, säger Björn Olsson.

– Det är ju bara att lyssna på vad han till exempel gör nu med Steve Jansen så hör man hur duktig han är (Björn pratar här om samarbetet i den nya supergruppen Exit North som består av förre Japan-trummisen samt bl a Charlie Storm som Hisingenftw kunde avslöja häromveckan här).

För den som läst om Charlie Storm här på Hisingenftw är det ingen nyhet att han är omtalat duktig, och lika omsusad är han för sin blygsamhet:

– Charlie är fruktansvärt dålig på att marknadsföra sig själv, helt bedrövlig faktiskt, säger Björn och skrattar, väl medveten om att det samma kan sägas om honom själv. Sist han släppte en soloplatta (”Lite nya melodier”) sa Björn att han skulle åka runt och sälja den från sin bil till de som hörde av sig, ”men jag orkade aldrig göra det”.

Men nu har Björn en ny soloplatta klar, den släpptes faktiskt igår: Västkustrock, åtta låtar med galet boogierockriffande till ett närmast maskinellt trumbeat samt på sång – måsar!

– Jag har nog aldrig jobbat så hårt med någon skiva som denna. Men det är ju vanlig rock. Det var ett fruktansvärt jobb med måsarna. Det var också lite tungt i början, jag har hållit på ett år med detta. Trummisen heter Håkan Bjurqvist, han är studierektor, över 50 år och han har inte spelat på tjugo år.

Låttitlarna har milt uttryckt originella namn som ”Henryk Lipp MusicAMatic” (namn på känd Göteborgsproducent och dennes studio), ”Charlie Storm-synt, mix, assist” och ”Hans Asteberg- mix assist” (legendarisk syntspelare från bandet Viva! samt Björns studiokollega.

Vad är tanken med dessa låttitlar Björn?

–  Jag orkade inte hitta på låttitlar. Sen ville jag också att det skulle stå lite mer info på skivan, det saknas ju på Spotify.

Hisingenftw kan med varm hand rekommendera lyssning av Björns nya platta, du hittar den här. Den är faktiskt fantastisk.

 


Publicerat: 2016-03-30
Taggar: