Känn ingen Sham för mig Backaplan

Sham på Turbingatan 6 heter en uppstickare i källarplan som med lite navigering kan göra underverk. Menyn har bredd, från syriskt till eritreanskt, men vårt förslag är helt sonika: renodla och kör eritreanskt!

Som vi berättat om här tidigare har alltså området som nu går under namnet Grill City fått ett par nytillskott i det alldeles nära grannskapet av drottningen på tronen, Jenin Grill. På menyn finns dels syrisk mat i form av grill, meze, kubbe, piroger och annat gött. Menyn har en lång lista med kalla förrätter (eller sidorätter om man så vill) som hummus, baba chanog, tabbole samt varma förrätter som linssoppa,  spenatpirog och olika varianter av sambosek (friterade degblad med ost, kött osv). Bland de kolgrillade varmrätterna saknas inget: hel eller halv kyckling, shish kebab, lamm- och kycklingspett, lever och fisk.

Sham är för all del också, om vi inte är helt ute och cyklar, det arabiska namnet för det geografiska området Levanten som rör sig över flera länder i östra medelhavsområdet. Inte så konstigt att man serverar ovannämnda mat således, med betoning på syrisk mat. Men – på menyn finns också flera eritreanska huvudrätter. I princip handlar det om grytor.

IMG_1650

Vi tog in en kycklinggryta – och smällde av. Så jädra gott var det. Vi pratar här en gryta som verkligen puttrat in smakerna å det grövsta. Umami deluxe. Kan verkligen rekommenderas alltså. Givetvis är grillmenyn finfina grejer också, vi har bl a testat grillspetten och de var superba, och det är förstås inte vår sak att komma med råd, inte heller ska vi underskatta de kommersiella svårigheterna, men det hade ionekligen varit spännande med en restaurang som satsade helhjärtat på det eritreanska köket, för där, kära vänner, finns det mycket gott att hämta.

Vad kan vi säga mer? Själva
matsalen hade kunnat njuta ett ansiktslyft, det ser väldigt mycket ut som en trist föreningslokal för uthyrning á la svensk småstad, men i det för relaxation och vattenpiperökande avsedda rummet bredvid kompenserar en hel del förstås.

Priserna är också, som vi skrev i vårt Grill City-reportage, löjligt billiga. Åk hit ett gäng, ta in massor av rätter och dela, det är det verkligen värt

10404454_969724393068800_6971824002775337997_n


Publicerat: 2016-04-10
Taggar: , , , ,