Bajsmannen har lämnat Hisingen

Rubriken härovan borde möjligen förses med ett försiktigt ”tror vi”, men i korthet kan vi slå fast följande: Bajsmannen finns, han bodde tills nyligen på Hisingen, och nej – han är inte alltid den ni tror. Hisingenftw presenterar idag sanningen om Bajsmannen!

Vi förstår om det här ämnet inte riktigt roar alla och envar, därför ska vi försöka tassa så försiktigt vi bara kan. Ändå vill vi med viss akademisk nitiskhet påstå att det vi nu ska avhandla har nog på fötterna för att kunna klassas som en del av den svenska populärkulturhistoria. En modern myt eller sann story – vad är sanningen?

bajamaja

Låt oss avhandla ämnet i något så när kronologisk ordning.

Under ett par decennier av musikfestivaler (Hultsfred, Arvika, Emmaboda, u name it) har ryktet byggts upp till närmast bibliska proportioner; en viss bajsman ska ha härjat runt, utfört närmast rituella och oerhört sunkiga utflykter (läs: åkt kana, typ) i och kring och runt och på de mänskliga exkrementer som samlas i de sk bajjamajorna på dylika festivaler. De existensiella frågorna som kanske infinner sig – som exempelvis Varför? – kan vi dessvärre inte besvara i detta forum.

Bajsmannen som mytologisk figur har alltså fortsatt att frodas, vilket inte minst den jättelika tråden på Flashback som exitsterar om honom är ett bevis på om något. Just denna tråd är också en provkarta på alla varianter på rykten som poppat upp genom åren. Här blandas små mininoveller om Bajsmannens bravader med rena gissningar och bisarra påståenden – det spekuleras i band som han eventuellt är medlem i, det pratas om hans norrländska bakgrund, var han bor eller om han bor nånstans överhuvudtaget, osv.

Några populära myter om Bajsmannen som florerar på nätet:

Myt nr 1.

”Jag har hört att bajsmannen ska vara någon av de där två tvillingarna som dyrkade Iron Maiden. Det gjorde en dokumentär om dem och senare var klipp från dokumentären med i en reklam för Trygg-Hansa.”

Sanning:

Nix, han är inte en av de berömda ”hårdrockstvillingarna”, de existerar förvisso, tvillingarna Erik och Per, och SVT gjorde 2007 en alldeles lysande dokumentär om de båda som vi görna rekommenderar, men nej nej nej – men ingen av dessa är eller har varit en så kallad Bajsman. Kolla gärna in dokumentären förresten:

(obs denna film innehåller INTE Bajsmannen!)

Myt nr 2.

”Bajsmannen är samma person som Onkel Kånkel”

Sanning:

Onkel Kånkel var en legendarisk pionjär inom den obskyra genren ”könsrock”, vars extremt provokativa, barnsliga, kontroversiella texter avhandlade tabubelagda ämnen av alla slag. Onkel Kånkels texter fick riksdagsmannen Inge Carlsson (S) att 1995 föreslå ett ”förbud mot kränkande musiktexter”. Förslaget avfärdades med hänvisning till yttrandefriheten, med tillägget att spridandet av sådana texter är ”motbjudande och sorgligt, men tillåtet”.

Singeln ”Kalle Anke suger pung” (utgiven på Tjockfet records, förstås) som producerades av ett av bandets många namnkunniga fans Ebbot Lundberg, fick viss spridning, och bandet uppträdde faktiskt på Hultsfredsfestivalen 1993 bakom masker, men i övrigt var Onkel Kånkels alster något som delades i trängre kretsar. Mannen bakom Onkel Kånkeln hette Håkan Florin, och han avled för några år sedan, 47 år gammal, i en hjärtattack.

onkeln

Mycket kan sägas om Onkel Kånkel, och den mytiska historiefloran är minst sagt frodig  – men Bajsmannen, det var han inte.

Myt Nr 3.

”Han har bokstavligen varit på varenda festival de senaste tjugo åren”

Sanning:

Otaliga är de vittnesmål som berättar om upplevelser av Bajsmannen, flera av dem finns ju på Flashback, andra har ni kanske själva hört på nån fest eller dylikt. En del av dessa är givetvis sanna, andra lika uppdiktade som vilken Klintbergare som helst. Vem vill liksom inte ha sin egen Bajsmannen-story att berätta vid lägerelden?

Den stora frågan är förstås också: har det varit den riktige Bajsmannen, eller endast en Bajsman-epigon? Enligt många vana festivalbesökare anses Bajsmannen just ha inspirerat till en hel del efterföljare. Vi kan härmed belägga att det förekommitsammanblandning av imititatörer och originalite.

Att han skulle besökt precis varenda festival och utfört sina märkliga danser i avföring är helt enkelt inte sant, det faller på sin egen orimlighet. Däremot har han under en några år betat av en försvarlig mängd festivaler, så mycket är belagt, och vid ett flertal tillfällen åkt rutschkana mer eller mindre i bajs i närheten av bajamajor. Hans förhållande till mänsklig avföring är minst sagt okomplicerat skulle man kunna säga – eller snarare, är det möjligen precis tvärtom?

Myt nr 4.

“Bajsmannen finns inte, han är påhittad”

Sanning:

Den kanske allra största myten av dem alla är förstås att han bara är hittepå. Uppdiktad. En modern myt. Men svaret kan vi nu leverera med hundra procent säkerhet: Ja, Bajsmannen existerar.

Så – vad är då sant och riktigt om Bajsmannen?

Jo, han inte bara finns, han är relativt välkänd inte minst i göteborgska musik- och punkkretsar. Där går han under smeknamnet Onkel – så där har ni förklaringen på det felaktiga Onkel Kånkel-ryktet också. Onkel anses vara en riktigt duktig gitarrtekniker, och jobbade i många år på en numera nedlagd musikaffär, Freddans, i Vasastan.

Han har i alla år burit i princip samma ”uniform”: långa blonda dreads, ofta iklädd en grön bomberjacka samt extremt trasiga/sönderskurna jeans. Punkare av det riktigt sjaviga slaget skulle man kunna säga. De som träffat honom säger unisont att han är en extremt trevlig prick.

Och slutligen – jodå, han har helt säkert bott på Hisingen. Hans senast kända adress var bakom dörren på bilden här nedan (fastigheten ligger i närheten av Backaplan). Men om han bor kvar på Hisingen någon annanstans, det vet vi verkligen inte. Vi har kanske hört lite snack om saken, men man vill ju inte bidra till nån ryktesspridning…

dorren


Publicerat: 2016-04-19