Damens flytt delar göteborgarna i tre läger. Vilket tillhör du?

Nu är Damen på väg mot Frankrike, 254 meters ikonisk Göteborgsanda, ett viktigt landmärke och en del av stadens själ. Eller? Här är meningarna delade och även om den tillhör stadens historia hör vi flera jubel här på Hisingen. Och varför inte? Har du svårt att romantisera över en svunnen tid, knyta känsloband med metall eller sett dessa 254 meter som en ljusblå vägg i vattnet. Ja, då förstår vi varför den 6 maj inte var en sorgens dag. Och i avsaknaden av sorg finns det rum för glädje. ”Äntligen!” skriver till exempel Perlenberg i GT och menar att ”bortforslandet av en bromskloss för Göteborgs utveckling” bör applåderas.

Så vad väcker dessa känslor? Vi vill inte lägga ord i någon annans mun, men vi tycker oss ha upptäckt ett par läger hittills. Vi har på ena sidan modernismens besättning som såg på flytten som en god affär, ett steg framåt och ett efterlängtat farväl. Sen har vi romantikerna. För dem fanns en tid i Göteborg som idag ska ses som arv. Då var slutet på denna saga ett sorligt avsked där ett fagert minne seglade bort i horisonten. Vi har även pragmatikerna. De har sett Damen för vad den är: stor, ljusblå och oanvänd. Speciellt med tanke på vad Damen lämnar kvar. Nämligen. Rummet den tog upp – utsikt över vattnet.

Nu när Damen seglat söder är vår fråga: Hur känns det? Är du en modernist, romantiker eller pragmatiker? Om du fortfarande skulle vara osäker har vi gjort ett litet men effektivt test:

Om Göteborgs stad hade bestämt sig för att riva Poseidon. Hur skulle du reagera?

Om du är en modernist ser du utvecklingspotential:

”Det var på tiden!” säger du. Du har anat att det kommer ge ett rejält uppsving i näringslivet.

Hör du till romantikerna är det lätt att styras av känslor:

Du kedjar fast dig till fontänen och sjunger ”Snart skiner Poseidon” tills beslutet omprövas.

Som pragmatiker analyserar du helst läget:

Du flinar lite medan du tänker på hur kampen mellan modernisterna och romantikerna kommer att spåra ur.

Till sist lämnar vi denna goda, sorgliga eller befriande nyhet med några klassiska före- och efterbilder:

 

damenfore
Före
damenefter
Efter
damenfore1
Före
damenefter2
Efter

Publicerat: 2016-05-10
Taggar: , ,