Kville är på gång – med eller utan Q

Det fnissades i de sociala medierna när det i annonser och i fastighetsmedia skrevs om de kommande bygget i hjärtat av Kville, vid namn Brf Qvillestaden. Ja, det heter så, kvartet som ska byggas i hörnet Herkulesgatan – Madängsgatan.

Att stava Kville med Q tycktes roa, eftersom det såklart lät fånigt. Som det så ofta gör när byggherrar vill höja statusen på området där de bygger genom att hitta på ett nytt, lite fiiiiinare namn.

Men, det är egentligen inget fånigt med namnet Qville. Det är helt korrekt. I ett äldre blogginlägg här på bloggen berättade vi om att den kanadensiska delstaten/provinsen Quebec:s namn möjligen härstammar från Kvillebäcken och att ortsnamnet Kville nämns första gången år 1554, men då stavades då Kuillen. Stavningen ändrades sedan några gånger, Qwilla år 1655, Quillen år 1757 tills det slutligen landade på Kvillen år 1833. Ordet betyder helt enkelt ”sidogrening av bäck eller å”.

Det som däremot är lite fånigt är när byggherren bakom projektet i pressreleasen säger saker som att: “Brämaregården är en slumrande pärla. En arbetarstadsdel som nu står inför en ordentlig upprustning och med en potential att få samma kultstatus som Långgatorna, Haga eller delar av Majorna”.

För idag är det vare sig coolt eller ens eftersträvansvärt att bli “nya majorna”. Brämaregården slumrar inte. Det är ju på Hisingen det händer. Hisingen är det nya Hisingen! Hagas kultstatus är borta med vinden, och hur mycket har hänt i Majorna den senaste tiden? Inget ska vi be att få tala om. Eller jo, Wallenstam byggde ett nytt hus ovanpå Willys-butiken vid området Vita Björn. Inte jätteupphetsande…

qvillestaden
Korsningen Madängsgatan – Herkulesgatan i framtiden
forekorsning
Samma korsning idag.

 

 


Publicerat: 2016-05-25
Taggar: