Roberts foodtruck först i stan med öl och vin

Vi har fått en foodtruck med fullständiga alkoholrättigheter i Göteborg. Du hittar den i anslutning till Magasin 113 i Frihamnen. Med peruansk mat dessutom. Fantastiskt tycker vi. Och det är Robert Andersson med Ceviche vi kan tacka för driftigheten.

Vanligtvis hittar vi honom i den succésnygga byggnaden Kville Saluhall som vi uppmärksammade för ett tag sedan. Där driver Robert restaurangen Ceviche. Som för övrigt, berättar Robert, har latinamerikanska fester sista lördagskvällen varje månad. Men det får vi undersöka närmare en annan gång.

Nu är det den alkoholserverande Cevichevagnen i Frihamnen som förtjänar vår fulla uppmärksamhet. Som så många andra trucks kommer den vara öppen efter väder. Eller i anknytning till event och kommer stå under tak om det regnar. Till en början kommer den vara öppen under helgerna. Och under sommaren oftare hoppas vi, som sagt – beroende på väder. För mer info och öppettider hänvisar vi till restaurangens Facebook: Ceviche Taste of Peru och Istagram: ceviche_tasteofperu.

Robert, vi måste reda ut det här: Hur är det möjligt? Varför har vi inte sett en foodtruck som serverar öl förut?

– Det är roligt och vi har haft vår licens sen ett tag tillbaka. Tack vare att vår truck är ansluten till Magasin 113 har vi tillgång till toaletter. Det är den främsta anledningen till att alla andra saknar rättigheter.ceviche

Vad kommer ni servera för alkohol?

– Det är både lokal bärs som Ocean och Rådanäs och peruansk öl, Cusqueña, Cristal och Pilsen Callao. Men vi serverar även vin och cider.

 Och när man blir hungrig?

– Vi har street food från Peru på menyn. Det kommer att bli mycket grillat. Och ceviche förstås. Sen har vi snacks också, popcorn och glass.

Vad är ceviche egentligen?

 – Det är en fiskrätt från Peru. Färsk fisk marinerad i chili och lime och kryddad med salt, koriander och rödlök.

 Och om vi kikar närmare på det peruanska köket?

– Fisk och skaldjur är vanligt och det görs många långkokade köttgrytor. Det finns många smakrika kryddor och vi använder mycket lime, koriander, vitlök, ingefära och chilifrukter. Sen finns det många sorter av både majs och potatis man kan experimentera med.

 Många sorter? Hur många snackar vi?

– Det finns ungefär 200 typer av majs. Potatissorterna är jag lite osäker på, jag vågar inte säga mer än 2000.

2000? Själv är man van att välja mellan Fast och King Edward i den svenska butiken. Kanske spexa till det med en sötpotatis ibland och koka färskpotatis till midsommar. Så finns det alltså tusentals att välja bland? Det var mer än vi visste.

 Vi har en sista fråga innan vi lämnar dig. Du om någon måste ju veta. Vad ska man grilla i sommar?

– Anticucho de corazón, en rätt som går tillbaka ända till inkafolket.


Och såhär går det till:

Marinerat oxhjärta i tunna skivor

Marinaden görs på rödvinsvinäger, oregano, spiskummin, vitlök och den peruanska chilin Ají Panca*. Mixa allt och låt oxskivorna ligga i marinaden 2-3 timmar. Sen spettar du skivorna och börjar grilla. Det är kort tid och hög värme som gäller.

OBS! Skulle oxhjärta kännas lite magstarkt försäkrar Robert att marinaden funkar riktigt bra med kyckling, fläsk och nöt i allmänhet också.

Rostad potatis

Dela potatisen i två, släng på lite olja, basilika och salt. Grilla på aluminiumfolie.

Majskolv

Rätt på grillen, riv lite ost och ta några nypor havssalt när du är klar.


Publicerat: 2016-06-01
Taggar: , , ,