Unni gör konst av Hisingens förändring

Det enda som är konstant här i världen, är att den förändras. Det gäller även Hisingen.

För att inte glömma det gamla bevarar Unni Lundmark delar av Hisingen i sin konst. En nostalgisk tagning av ön i akrylfärg, spray och kol. På platser som i flera fall redan har påbörjat sin förändring.

I ett ettårigt projekt har hon baserat all sin konst på Hisingen. Det har varit utgångspunkten i utbildningen: Konstnärlig idégestaltning på Göteborgs Konstskola. Nu har vi träffat Unni i person, och hon har berättat om fascinationen för Hisingen och gett oss bilder på verken.

Vad som drivit Unni i projektet är dels kärleken till Hisingen. Under sina fem år på Hisingen har hon fallit för atmosfären såväl som människorna. ”

– Här kan man hälsa på alla, säger hon. Hon berättar även hur hon kan promenera runt på Ringön i oändlighet och alltid hitta nya spännande bilder och utrymmen att ta intryck ifrån. Hon känner sig lugn på ön. När vi frågar vad hon gillar bäst svarar hon att:

”Industri tilltalar mig. Jag gillar rost och maskiner. Hamnen och varvet kan vara de allra vackraste. Och jag gillar att gå i Rya skog. Och Biskops- och Länsmansgården är fina!”

Den andra drivkraften i projektet är förändringen runt oss. Det händer mycket på Hisingen, och Unni tycker att det är både spännande och skrämmande. Projektet kan ses som en dokumentation; som inte låter platser falla i glömska, speciellt de som har betytt mycket för henne.

Känner du igen dig i Unnis skräckblandade spänning för förändring? Faller pladask för realistisk, samtida konst med graffitiinslag? Eller är hopplöst fascinerad av Hisingen (det var inte en fråga). Då vill vi presentera Unni Lundmarks välvalda konstprojekt:

varvaderspecial
“Vårväders special” målad efter skjutningen på Vår Krog & Bar
akbar
“Akbars Chark” samarbete med Ollio.
wieselgren
Wieselgren

Fakta:

Namn: Unni B.B Lundmark
Ålder: Tidig nittiotalist
Bor: På Hisingen där gräset är grönast
Vackrast på Hisingen: När godstågen rullar förbi Kville
Bakgrund: Default windows 10 bilden
Coming up: Fri Konst på Valand Konsthögskola
Instagram: hejunni


Publicerat: 2016-06-22
Taggar: ,