Endless Boogie från New York spelar på Hisingen ikväll

Amerikanska bandet Endless Boogie har länge hyllats för sitt minimalistiska riffmangel. Nu är New York-bandet på turné i Skandinavien, och spelar ikväll på Hisingens rockklubb numero uno: Truckstop Alaska. För Hisingenftw berättade exilgöteborgaren Jesper Eklöw, gitarrist och låtskrivare i bandet, varför Hisingen är den del av staden som i hand ögon förvandlats mest sedan han flyttade härifrån för 25 år sen….

Endless Boogie bildades 1997 i New York av folk på och kring det tongivande skivbolaget Matador Records. En av bandmedlemmarna sedan starten är exilgöteborgaren och gitarristen Jesper Eklöw som lämnade Göteborg och flyttade till New York i början av 1990-talet. Han jobbade på den tiden i den numera nedlagda skivaffären Pet Sounds på Drottninggatan. 

Endless-Boogie-DC-March3
Jesper Eklöw och sångaren/sologitarristen Paul Major som förresten är en av USA:s mest legendariska samlare av rare vinylplattor.

Vad har förändrats mest sen du bodde i Göteborg Jesper?

 – Göteborg är sig rätt likt, det hände förmodligen mer med staden under de 25 år som passerade innan jag flyttade än vad som hänt efter min flytt, med alla rivningar som skedde tidigare. Den största skillnaden är väl att rika människor kan tänka sig att bo på Hisingen nuförtiden, säger Jesper Eklöw apropå sin gamla hemstad.

a3088116637_2

Endless Boogie har hittills hunnit avverka Skankaloss-festivalen i Gagnef, en spelning i Stockholm respektive Oslo och härnäst står alltså Göteborg och Hisingen på tur, närmare bestämt i kväll på Truckstop Alaska. Hur har det då gått hittills?

– Jodå, utmärkt, viktigast av allt är ju att vi äter bra under turnén, i Sverige är det prioriterat att hitta klassisk husmanskost, vilket inte direkt är lätt nuförtiden…

IMG_5153
Bandet laddar batterierna inför kvällens spelning på klipporna vid Saltholmen.

Bandet har släppt flera kritikerhyllade skivor, bland annat Focus Level (2008), Full House Head (2010) och (2013). Nämnas bör också EP:n ”Swedish pizza” (2012).  Bandets logotyp är förresten en annan Sverigereferens, nämligen gamla Domusloggan (Domus var alltså föregångaren till Konsum som var föregångare till dagens Coop), den liggande åttan, idén var förstås Jesper Eklöw.

– Jag berättade inget för för övriga bandmedlemmar om dess ursprung först, det har de upptäckt efterhand.

a3883538846_2

IMG_4639

Bandet är känt för minimalistiskt jammande såväl på skiva som live, och har turnerat bland annat med svenska Dungen.  Musiken rör sig tämligen fritt mellan krautrock, repetitivt riffande och mer klassisk rock. Bandet själva har beskrivit musiken som ”Kraut Southern rock”.

Deras Europaturné inleds med en spelning på Skankalossfestivalen i Gagnef på lördag den 9 juli, dagen efter spelar de i Stockholm på Stampen och onsdagen den 13 juli spelar de i Göteborg på Truckstop Alaska på Hisingen.  Därefter åker bandet vidare på sin turné till Danmark, Holland och England. 

IMG_4950
Från lördagens spelning i Gagnef

Endless Boogie består av: Paul “Top Dollar” Major, sång och gitarr, Jesper “The Governor” Eklöw, gitarr, Marc Razo, bas och Harry Druzd, trummor. Dessutom figurerar en femte medlem, Matt Sweeney på gitarr man han turnerar just nu med ingen mindre än Iggy Pop.

a0260571328_16
Skivomslag till senaste plattan “Long Island” som valdes för att bandet tyckte att figuren såg ut som sångaren Paul Major.

 


Publicerat: 2016-07-13