Ö-festen på Ringön – ett måste på Hisingen

På lördag blir det stor ö-fest på Ringön, med gatufest och marknad – och DU är inviterad!

Hela Järmnmalmsgatan en stor fest – är det möjligt? Ja, enligt arrangörerna bakom det hela, Saltet på Ringön, ett gäng personer som jobbar med Ringöns utveckling. Självständigt men med stöd av kommunen. En av förgrundsgestalterna är en viss Johan ”Red Top” Larsson, sedan många i profil

ga stöd av kommunen. En av förgrundsgestalterna är nad – och a sorters verksamheter bredvid de redan etablerade. Komår en profil i nöjeslivets Göteborg som en av ägarna bakom Pustervik vid Järntorget och ofta sedd som en tongivande röst i debatten om stadens utveckling.

Red Top – varför ska man komma till Ringön på lördag?
– För att det blir tidernas tillfälle att passa på att upptäcka en pärla i Göteborg – Ringön. Det kommer att vara väl värt att besöka området nu, perfekt att ta med familjen och hänga där hela dagen. På lördag ska vi lyfta upp det som redan finns här.

Och vad är det egentligen som händer på Ringön, vad är syftet med ert projekt?

– Vi har fått i uppdrag av staden att utveckla Ringön i förhållande med och tillsammans med befintlig verksamhet på ön – Ringön kommer INTE att jämnas med marken som en del kanske är oroligas för, tvärtom kommer man här att ta helt andra hänsyn som premierar verksamheter som finns här, även om det på sikt ska kunna flytta in nya sorters verksamheter bredvid de redan etablerade. Kommer att bli en oerhört spännande stadsdel helt enkelt!

På det digra programmet för lördagens begivenheter på Ringön hittar vi Ringöloppis med bland annat följande innehåll: Lars på Dalfrid säljer ut fantastiska gamla fönster, dörrar, verandor, speglar, lampor etc. Stadsteatern rensar ut kostymer från lagret på Järnmalmsgatan. Familjeföretaget Nistor&Co säljer ut arbetskläder, träskor, hushållshandskar och annat. Smyrna Second Hand flyttar ut på gatan. La Blaza Studios säljer ut beg musikelektronik och spelar musik på gården. Claesons trätjära rensar lagret från linoljefärg och andra godsaker. Konstnären, skataren och samlaren Mike/Baronen av Dallas släpper taget (försöker i alla fall) om prylar från lagret. Plast, lampor, kläder och textil. Med flera, med flera.

På Ringön kommer det vidare att bjudas mat från hela världen. Inklusive Ringön.

Global Picnic fixar matmarknad med åtta olika kök, från Algeriet till Pakistan via Chile. Rosterierna på ön, Bergstrands och Eguale fixar kaffet. Sara kör husmanskost. Aldardo fixar Italienska mackor. Osv osv.

Vegabryggeriet och Stigbergets presenterar ölträdgård på kajen och det blir livemusik hela dagen. Minst 8 akter och en DJ. Järnhallen fortsätter sin satsning på street art med 7 nya konstverk med bland andra superspännande Carolina Falkholt.

Blir det mer? Ja, till exempel grönsaksmarknad med Hisingsodlat och ett cykelmusteri.

Ett cykelmusteri finns på plats. Kajodlingen i Frihamnen medverkar dessutom kommer Stadsbruk och berättar hur du gör för att bli stadsbonde.

Stampede, parkourgänget på Backaplan bygger en grym bana på brända tomten och välkomnar barn och unga att testa Urban Parkour – skrot och bilar istället för bara ställningar. Kl 11-17

Det alldeles riktiga Vikingaskeppet Vidfamne ligger inne för att nyfikna barn skall kunna mönstra på. Spana in på vidfamne.se

Hotell Adyton öppnar på Järnmalmsgatan en mobil konstscen med möjlighet till övernattning – ett rum för kollektivt skapande och reflektion.

Göteborg Film Festival kör utomhusbio från 20.00 Förfilm: Hopptornet av Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck Huvudfilm: Snön på Kilimanjaro av Robert Guédiguian.

Många av företagen slår också upp dörrarna. Lundby plåt visar runt och säljer stuprör och annat. Kulturbåtarna visar upp ett av sina vackra fartyg. Kokokaka kör rundpingisturnering. DäckAtt har uppvisning med en lovande trialförare. Solkompaniet pratar solenergi. Och så vidare. Och gå på upptäcksfärd. Det finns fyra levande hamnbassänger på Ringön med Göteborgs enda aktiva skeppsvarv och ett14117826_224946634570326_6569358884776402951_nrosteri till cementfabrik och en konsthall.

Pust! Okej, vi säger så här då: vi ses på Ringön på lördag! Start 11.00 och festen pågår till 22.00.

TIDER:

Kl. 11-17
Loppis, musik, matmarknad, vernissage, parkour, häng, mys.
Kl. 17-20
Musik, mat, häng
Kl. 20-22
Utomhusbio med Göteborg Film Festival


Publicerat: 2016-08-29