Falafelkonst på högsta nivå

En blandning av döende smartphones, adressförvirring och det faktum att vi helt enkelt aldrig varit där förut, gör att vi hinner vandra runt en bra stund innan vi hittar vårt mål: Restaurang Falafel Alsham, beläget på en bakgård mellan Gustaf Dalénsgatan och Gamla Tuvevägen 20.

När vi trillar in är klockan strax innan 1 och lokalen är helt tom. Restaurangen är ju rätt så nyöppnad och snacket har väl ännu inte börjat gå. Men vänta bara. Lokalen är fräsch och ljuset är kanske i skarpaste laget, men det håller oss alerta! Det första vi ser på vägen in är ett tidningsklipp på dörren, från ungefär en månad tillbaka. Artikeln berättar att ägaren Ahmed Thabet kommer ifrån Palestina och tidigare varit politisk fånge i ett israeliskt fängelse, innan han kom till Sverige. Det var i fängelset han lärde sig laga mat och nu har han öppnat sin första restaurang efter att ha lagat uppskattad mat på marknader runt om i stan.

Vi går fram till disken och frågar vad han rekommenderar till lunch varpå han frågar om vi gillar falafel. Ajjamen, det var därför vi kom! Han föreslår lite hommos, baba ghannoug, och pitabröd till falafeln och vi sätter oss ner och väntar med var sin cola.

Sedan rullar det in tallrikar, den första är hommosen och vi konstaterar snabbt att det är inte den vanliga sunk-falafeln invirad i folie som vi kommer bli serverade här. Därefter kommer baba ghannoug, bröd och till sist en riktigt snyggt upplagt fat med falafel. Vi får var sin liten tallrik, plockar på oss var sitt bröd och börjar äta. Hommosen har fått tjusig dekoration i form av persilja, hela kikärtor och lite olivolja, som sig bör. Falafeln ligger prydligt uppradad runt fatet med en liten sallad i mitten, dekorerad med citroner och ett par picklade gurkor runt om.

Falafeln är så där krispig på utsidan, mjuk inuti och smakar riktigt gott. Tillsammans med det snygga upplägget och rörorna som tillbehör kan man lugnt säga att lunchen överträffade våra förväntningar. Det hela avslutas med att Ahmed Thabet, frågar om vi vill ha arabiskt kaffe efter maten, vilket vi så klart vill. I mini koppar serveras den kardemummadoftande drycken och därefter är vi både nöjda och mätta. Är detta en verklig utmanare till övriga falafelställen i stan? Ja i allra högsta grad. Det här är är falafelkonst på riktigt och ytterligare ett bevis på att kvarteren på Hisingen längs Kvillebäcken mellan Färgfabriksgatan upp till Jenin grill vid Magnetgatan är Göteborgs kulinariska frontlinje. 

alsham1


Publicerat: 2016-10-13
Taggar: , , , ,