Antibarbarus – Beviset för att Hisingen verkligen förvandlats?

Du som stått på Vågmästareplatsen och väntat på spårvagnen en kall oktoberkväll 2006. Eller alla årtal innan dess. Bara du kan förstå hur extremt konstigt det hade låtit om någon, just i den stunden, hade berättat för dig att:

“Om tio år så kommer det ligga en saluhall här och det kommer vara svinmånga höga bostadsrättshus där Akbars chark ligger – och där – i ett hus som inte finns ännu, så kommer det ligga en sviiincool, assnyggt inredd hipster-restaurang som heter Antibarbarus med jättegod mat, och till och med Nöjesguiden kommer recensera den”.

Kanske hade ordet “hipster” varit det som låtit mest konstigt eftersom ordet inte ens var påtänkt 2006. På den tiden var folk fortfarande “indie” eller “brats”.
Men vår poäng är att Antibarbarus, restaurangen precis intill Kville Saluhall är det yttersta beviset på att Hisingen – och Kville – på riktigt har förändrats. Och kanske är det nu som denna blogg lägger sig ner och dör. För när vi stiger in på Antibarbarus en kall oktoberkväll så är det som om vi har gått varvet runt. När vi startade bloggen 2011 var vår önskan och vilja att få fler att förstå att Hisingen var mer än skottlossningar och “fel sidan älven”. Utbudet av krogar bestod på centrala Hisingen och Kville utav Whoopsie Daisy, Kville Biljard, Ada´s och Tildas. Visserligen finns alla utom Ada´s kvar, nyrenoverade och uppfräschade. Men nu kan vi lägga till Tullen Kville (i Ada´s gamla lokaler) Barleys Food Factory, Ceviche of Peru, Llama Lloyd, Jenin Grill, Alkemisten, Divan och många fler. Vi hinner ju knappt med att besöka alla ställen – och när vi är på plats behöver vi inte ens anstränga oss för att skämtsamt hipsterfiera och leka Nöjesguide-reporter när vi skriver våra texter.  Nöjesguiden har ju redan varit här!

Nåväl. Antibarbarus är på det hela taget en mycket trevlig inrättning som fullkomligt osar urbant skönt häng. Atmosfären inne i restaurangen är familjär och personalen som dyker upp vid vårt bord är lyhörd – kanske på gränsen till lite för på. Men gränsen är hårfin. Och till dennes försvar – det fanns inte så många andra gäster att ta hand om just denna kväll!

På menyn finns allehanda godsaker och vi beslutar oss för att ta beställa in en minipizza med blåmögelost, valnötter och päron. Den grillade torskryggen, som serveras med sotad savoy kål, persiljemayo och syltad jalapeno. Friterad anoyapotatis – och sist men inte minst Antibarbarus Mac N Cheese. På detta hugger vi in och allt är ljuvligt. Kanske är förväntningarna på Mac N Cheesen lite för höga så här blir vi aningen besvikna. Men sedan tar vi en klunk av ölen och blir genast glada igen.

På dryckesmenyn återfinns idel ekologiska ölsorter, samt flera alkoholfria alternativ. Bra! Extra plus ger vi också till möjligheten att ta med maten hem i en doggybag  – som på Antibarbarus inte är något skämmigt.

Antibarbarus urbana profil och goa hängstämning befäst också i och med de Bloc Partyn som arrangeras en gång i månaden. Nästa gång är lördag den 29 oktober. Då utlovas “tunga beats” och varma kaffedrinkar för att hålla oss i form. Även om vi inte är tillbaka då så kommer vi med all säkerhet längre fram. Antibarbarus känns nämligen redan nu som ett ställe där vänner, på ett sånt där amerikanskt sitcom-vis, bara sitter och pratar över en öl och en Mac N Cheese. Kanske släpper man lös lite extra en gång i månaden när det vankas Bloc Party. Ni vet, det är ju så det går till i det nya down town Hisingen, Kville City etc. Inga konstigheter! Frågor på det?

Och vet ni? Bloggen måste inte dö. Det finns tonvis av lunchrestauranger på Ringön som Nöjesguiden fortfarande inte hittat. Men vi vet var de ligger, ses där!

extrior

insida

bord

macncheese

dessert

utsida


Publicerat: 2016-10-25
Taggar: , , , , ,