Gärna fler färjor – men här är 3 platser där ni bör bygga broar först!

Vi läser i Göteborg Direkt att Trafikkontoret just nu utreder förutsättningarna för en ny skyttelfärja mellan operan och Frihamnen. Man har nämligen kommit på att behovet att resa över älven kommer att öka. Jo tack. Det kan man lugnt säga.

Ni som kan er Vision Älvstaden (planen för utbyggnaden och förtätningen av centrala Göteborg) vet att enbart Frihamnen, i en nära framtid, kommer att befolkas av 15 000 boende och lika många som arbetar i området. Redan om fyra år, 2021, kommer 1000 bostäder och lika många arbetsplatser finnas på pirarna. Klart som korvspad är att det kommer behöva finnas fler sätt att ta sig över älven än idag.

Och färjeturer är jättebra. Men det kommer behövas broar! Trafikkontoret säger också att de funderar på broar, men att det behövs tänkas mycket på eftersom “en bro flyttar man inte på så lätt”.

Men vi kan ge Trafikkontoret lite hjälp på traven. Här är tre ställen som är som klippt och skurna för broar:

1. Frihamnen – Lilla Bommen. Ungefär här fanns det ju faktiskt bro fram till 1969. Hisingsbron hette den och var en grym lågbro – perfekt för cyklister och fotgängare. För bara något år sedan fanns även långt gångna planer på en ny cykelbro med nästan samma sträckning (packhusplatsen – cityvarvet), men som vanligt bidde inget med det. Bättre lycka om något år kanske?

hisingsbron
Hisingsbron back in the days

2. Lindholmen – Stigbergstorget. Här fanns det faktist så sent som på (nåja) 1870-talet planer för en högbro över älven. Bron skulle då bli en förlängning av Bangatan som då landade på det så kallade Skatberget, strax bakom gymnasieskolorna på Lindholmen.

stigbergstorgetbro
Kanske kan en bro från Lindholmen till Stigberget se ut typ så här?

3. Slottsberget – Fiskhamnen. Där älvsnabben idag stannar på Slottsbergets hållplats och rakt över älven till Fiskhamnen, strax nedanför Stigbergstorget, går det typ att hoppa över älven. Platsen är dessutom nästan mittemellan Älvsborgsbron och Götaälvbron och således den plats som har längst väg till den andra sidan – fast kortast fågelvägen. Här skissade vi själva på en brobild för några år sedan och resultatet blev så här:cykelbroftw2

Vilken av dessa broar tycker ni ska byggas och vilken annan sträckning tycker ni saknas?

 


Publicerat: 2017-01-22
Taggar: ,