Glöm Texas , det är orientalisk BBQ som gäller i Götet!

Göteborg har ju inga äkta BBQ-joints, hur trendig den Texas-köttiga traditionen än må vara i de svenska stugorna (pulled pork någon?) så krävs det ett engagemang och en kunskap utöver det vanliga för att ro ett sådant restaurangkoncept i hamn. I princip handlar det om enkla sjapp med typ papperstallrikar som det slevas upp välgjorda ribs, brisket och korvar tillagade enligt konstens alla rökiga regler*.

Närmaste ställe skulle vi gissningsvis säga är Holy Smoke i nordvästskånska Kullabygden, men dit är det en god 2,5 timmes bilfärd från Hisingen så vi lämnar det därhän. Vad vi däremot har – som faktiskt förtjänar såväl hyllning som uppmärksamhet – är dessa BBQ-ställens orientaliska kusiner.

13892032_1128448930546524_8048230189344406302_n

Som av en händelse ligger i princip samtliga dessa guldkorn på Hisingen, och idag ska vi prata om Hisingens kanske mest välbesökta grill – Divan på Nordanvindsgatan. En grå och kylslagen tisdagskväll vid runt 18 finns det cirka 1.5 plats ledig, och kön till bord växer minut för minut efter vi anlänt. Det är nog dags att utnämna Divan till Hisingens mest fullknökade krog helt enkelt. Jo, vi vet att våra vänner på Jenin också oftast är fullproppat, men ni vet, Divans lokal är gigantisk, lång som attan helt enkelt.

Vi har förstås varit här förut och kände att det var dags för ett återbesök, och för alla som oroligt undrat över om huruvida denna turkisk-orientaliska klassiker fortfarande håller ställningarna så är svaret – absolut! Det bärs ut tallrikar med lammfärsspett, nötbiffar, lammfilé, döner kebab och kycklingspett i parti och minut med de härliga tillbehören som grillad tomat och paprika, ris och råstekt potatis och vitlöksyoghurt eller aubergineröra.

226721_562540310470725_256267121_n

Många adderar klokt nog goda mezes som tabouleh, vår favorit muhammara (kryddig paprikaröra) eller goda turkiska sallader till sin huvudrätt och får då massa godis att plocka från tillsammans med sitt bordssällskap (dock ska sägas att deras tursu, inlagda grönsaker kändes lite burkiga, tvekis om de var ”hemgjorda”, och lite synd för det behövs ändå något syrligt till den här sortens krubb tycker vi).

Men det är en randanmärkning, det är höga fina smaker som sitter där de ska på allt, vi går på lammfilén vid vårt besök och den är hur bra som helst. De vi kanske gillar allra bäst är det opretentiösa och självklara handlaget med den grillade maten – det är liksom inte lokalen som är grejen utan käket. Och även om jämförelsen är rätt larvig inser vi – men det är ju det närmaste vi kommer den där ovan beskrivna chosefria BBQ-grejen här i Göteborg, men glöm det där med Texas nu, vi har ju för fanken orientalisk BBQ och det är inte illa!

Servicen är rask och okomplicerad och vi kapitulerar hur som helst än en gång för Divan – en av stans säkrast kort som vi gärna återkommer till snart! Grattis alla Hisingsbor som har nära till den här rökiga pärlan – och alla ni andra, släpp trötta citysargen och bege er på stört till Wieselgrensplatsen!

PS – kolla läget på bordfronten genom att kontakta Divan, ett hett tips! DS

 

 

Ej Hisingen-relaterad bonusinformation

*Om längtan till Texas blir väldigt stor så har man kanska oftare vägarna förbi en liten håla som heter New York City kan vi ändå tipsa om ett sjuhelsickes bra BBQ-ställe som heter John Brown Steakhouse, ligger dock en liten bit från Manhattan, närmare bestämt i Long Island City i allt hetare Queens. Tills nyligen fanns inte så här bra BBQ ens i matstaden NYC, men detta är hundra procent matglädje:

IMG_83951

IMG_8398

(Och glöm för all del inte vad Kristian Anttila en gång lärt oss: det är lika långt till stjärnorna från Hisingen som Manhattan).


Publicerat: 2017-02-21