Ceviche? Javisst!

Göteborgs första cevicheria öppnade för några år sedan på Hisingen, i Kville Saluhall i närmare bestämt, och heter A Taste of Peru. Det var också detta sydamerikanska utropstecken som drog en solig vinterfredag häromsistens. Det ska sägas direkt, att vårt sällskap inte var ensamma om den lunchidén. Hade vi inte bokat bord hade det varit klippt helt enkelt.

Ja, det är inte bara fullsatt på cevicherian förresten, samtliga lunchrestauranger i saluhallen verkar gå som tåget. Men vi styr alltså stegen upp för trappan, för att på så sätt komma lite närmare det peruanska himmelriket.

17038655_157858421396740_1481589860275300253_o

För det kommer över oss ibland, ett behov av att njuta den marinerade fisken som vi lärt oss att älska – men också bitvis frukta efter en del plågsamma ceviche-experiment på mindre nogräknade ställen.

Desto roligare då att cevicherian i saluhallen existerar, och nu var det upp till bevis.

Lunchmenyn lockade med fyra förslag: en peruansk paella (Arroz con Mariscos) med skaldjur, blå musslor och gul chili, en panerad kolja (Pescado Frito), en ljummen grönsakssallad med avokadosalsa (Ensalada con Advocato) samt en Ceviche Mixto Con Naranja, det vill säga limemarinerad kolja, lax och räkor serverat med sötpotatis, sallad och apelsin samt rostade majskorn. Det blev det sistnämnda eftersom det ju var vår starka ceviche-craving som lockat hit oss.

17039048_157858398063409_1860016480218042918_o

Solens strålar letade sig in genom saluhallens många fönster denna fredagsförmiddag i mars och kanske var det därför de utsökta bitarna av fisk och tillbehör glittrade på tallrikarna, men mest troligt var det den perfekt avvägda smakpaletten med syrligt, surt, sött och salt som dansade in för rimliga 89 kronor.

17015853_157858408063408_3646245516573654871_o

Perfekt konsistens på fisken, vackert upplagt och ja, det är en liten underbar och opretentiös cevichefest som vi hamnat på och som får oss att glömma att arbetsveckan fortfarande innehåller några timmar innan den planar ut och övergår i helg.

Vi är sannerligen inga experter på det peruanska köket, men vi vet att fisk och skaldjur är grejen, vi vet att lime, chili och koriander sympatiskt nog hör till riksregalierna samt att även långkok i form av köttgrytor är högaktat. Där har du några synnerligen goda anledningar att botanisera mer på det gastronomiska området. Desto roligare då att det inom kort ges fler chanser till att lära sig mer: den charmante A Taste of Peru-innehavaren Robert är nämligen i full färd med att planera öppnandet av en systerkrog/bar på Västra Hamngatan – en anledning att ta sig över på andra sidan älven om något!

 

 


Publicerat: 2017-03-09