Sex snabba luncher på Hisingen

Vi ogillar glorifierande av stress i allmänhet och hetsigt ätande i synnerhet, låt oss slå fast detta till att börja med. Med det sagt – det finns stunder i livet då vi helt enkelt inte hinner med ärtsoppa med punsch och pannkakor-luncher med vita dukar och manglade servetter och behöver bra god mat utan dröjsmål som ger tillfredsställelse och samtidigt inte förstör utsikterna att gå till sängs med värdighet på kvällen (det sistnämnda är ju exempelvis svårt efter en, säg, pizzabuffé).

Så – vad har vi på fenomenet snabba lunchhak på Hisingen? Vi vill ha snabb service, god mat – och extra tid till annat roligt på lunchtimmen: en utflykt, en promenad eller en stunds hångel med den stora kärleken.

Så, här är sex snabba luncher på Hisingen – med satisfaction guaranteed!

Brunnsbo Sushi, Brunnsbotorget 6. Oklanderlig och god sushi, raskt ihopmonterad av den mycket trevlig innehavaren bakom disken. Vi slår ett extra slag för laxsushin. Fräscht och prisvärt. Sugen på varm mat? Testa deras röda currygryta med kokosmjölk.

IMG_1086

Ali Baba, Färgfabriksgatan. Med slogans som “Alltid något extra” och “Ali Baba mer än du ser” samt framför allt falafelrullar rullade med all kärlek och omsorg i världen är detta en trygg utpost inklämd mellan gamla goa buckliga Backaplan och det nya, inte helt vivida Kvillebäcken. Streetfood från Mellanöstern när det är som bäst.

IMG_2775-640x480

Café Paus, Backa Strandgata 18, Okej, grillsäsongen på Café Paus är inte igång riktig än, men NÄR det händer, då är detta oöverträffat. Effektiv personal grillar rejäla köttbitar och slevar upp snabbt som blixten. Parkera dig i solen med älven alldeles intill här på Hisings-Backas playa och sen är det inte mycket mer att tjata om.

paus

Duy-Tan, Kvilletorget. Jaja, tjata, vi vet att det är hur lång kö som helst hit på lunchen. Men kom lite tidigare då! För ens spottstyver får du stans överlägset bästa Pho Bo, de gigantiska skålarna med risnudlar, kött och buljong med olika variationer. Några mer ramenlika med rikligt med buljong, andra mer matiga. Välj take away och bege dig upp på Ramberget med nån du tycker om och lyckan är gjord!

PhoBo

Restaurang Falafel Alsham, Gamla tuvevägen 20D. Yes, vi slänger in ett falafelhak till här, ok? Beläget på en bakgård mellan Gustaf Dalénsgatan och Gamla Tuvevägen 20, inte helt lätt att hitta men värt alla resor. Falafelkonst på riktigt, och vi rekommenderar att ni även testar deras hommos, baba ghannoug och pitabröd till falafeln. Avsluta med kardemummadoftande arabiskt kaffe!

alsham2

Café Rosa Mi, Nansensgatan 2. Tekakor med ägg på sju olika vis, stekt inlagd strömming, smörgåstårtor och hemlagade köttbullar med sås. Där har ni det allt annat än ängsliga konceptet för framgång och stabilitet – helt enkelt rena drömmen för den som tröttnat på energibollar och juicebarer. Vi går för köttbullarna här – saftig färs, en sås med djup och karaktär och så den där ljuvliga precis lagom starka senapssåsen till. Kan det bli bättre på lunchen? Nej.

kottbullar


Publicerat: 2017-03-21