Hisingens bäst bevarade snabbmatshemlighet

Dobro! Så har vi då till sist kapitulerat helt för den bosniska nationalrätten cevap! Alltså kom igen, om ni gillar snabbmat/streetfood med kvalitet och mycket smak, och ännu inte testat denna ljuvliga köttfärsjärpliknande godbit, snälla gör det idag redan! Smaken är olika, men vi väljer cevap framför gatuköksburgare, småtrista Scan-kebaber och korv i bröd varje dag i veckan. Ja, framför en hel del traditionell restaurangmat med – detta är matkultur av en sort som vi håller högt. Det är ju för övrigt synd och skam att det inte finns fler cevapställen i stan*.

ceva

Och javisst, det är förstås på Cevabdzinica & Grill Salko (Magnetgatan 2) som vi blivit cevapfrälsta på riktigt. Deras saftiga Ćevapčići, eller cevap kort och gott, serveras med stora runda nygräddade bosniska brödet Somun som enlig traditionen läggs över cevapbitarna en stund och gottar åt sig av köttsafterna för att på så vis bli ännu godare och saftigare. Till detta serveras givetvis Balkans nationalröra Ajvar, färskostsgojset Kajmak samt rå lök. Hftw kan också förmedla följande viktiga information kring själva ätandet av cevap från vår mest tillförlitliga (och en aning bossiga) bosniska källa:

“Använd inte bestick. Glöm det. Cevap äter man med händerna. Bryt en bit av brödet, riv av en bit kött och lägg detta inklämd i brödet. På med lite ajvar. Ät.”

För galet prisvärda 65 pix kan du till exempel få in en kombotallrik med cevap och sis cevap, den lite mer peppriga varianten – galet gott. Givetvis kan du också få läckra bosniska nationalkorven Sudjukice, gjord på nöt.

Givetvis har den i Sverige superframgångsrike kocken och Kockarnas kamp-vinnaren Edin Dzemat, ”krogvärldens Zlatan”, som besökt Salko och poserat på bilder inne i restaurangen.

Om vi har något att invända? Well, egentligen ska ju dessa små läckra bitar kött grillas, det är liksom själva själen i cevapätandet – denna grilldimension får vi klara oss utan. Med det sagt – det är supergott, superhärligt och synnerligen beroendeframkallande. Tyvärr kan man inte kan ta en öl till sin cevap, det hade gjort upplevelsen än mer fulländad.

Men med det sagt, detta är ännu så länge en av stadens bäst bevarade snabbmatshemligheter även om rusningen bland Hisingenfolk och matglada juggar pågått några år. Bra att veta är dock att Salko är stängt söndagar och måndagar och stänger 18 övriga dagar – kvällscevapen får du fixa själv på grillen till våren (då rekommenderar vi att du inhandlar cevap av märket Brajlovic (Banja Lujka Ćevapčići) inget annat duger enligt initerade källor med stark anknytning till Bosnien. Finns på Göteborgs orienthus för övrigt.

IMG_1143

*Det finns ett hak till på Hisingen som vi ska tipsa om framöver men vi återkommer! För helt ok cevap inne i stan, testa Monaco på Friggagatan – nackdelen där är att du inte får det blöta brödet on top of hela härligheten, dock ett gott varmt pizzabröd i små skurna bitar som funkar som ett ok substitut.

 


Publicerat: 2017-03-30