Glass ska köpas i Brunnsbo

Glass – säg ordet och folk tycker saker. Oftast positiva. Favoritsmaker, glassbarer på sommarorter och nostalgiska glasspinnar räknas upp och minnen av nattligt hemburna glassgubbereklamskyltar kanske poppar upp. Vad vet vi?

42150411

Vad vi däremot vet är att vi på senare tid ruttnat på all översötad, överdrivet luftinpumpad köpeglass med en reducerad del äkta råvaror som ersätts med billigt vegetabiliskt fett, vatten och kolhydrater. Med konsistensgivare kan tillverkarna också pumpa in mesta möjliga mängd luft utan att glassen faller ihop när den smälter och den är typ supermjuk och skopbar tio sekunder efter den plockats ut ur frysen…för att vi skärmstressade lättuttråkade samtidsmänniskor inte ska behöva vänta tio-femton minuter på att kunna äta glassen…..

Homemade cherry ice cream on table
En ren fröjd på Nöjds konditori för en körsbärs-lover

Det spelar nog inte någon större roll om du väljer GB:s Nestlétillverkade pinnar som körts i lastbil från Portugal eller Italien eller är lokalpatriot och väljer Triumf Glass från Sävedalen eller Sia glass från södra Halland. Same same. För gräset är definitivt, om inte grönare (men vem vill ha massa färgämnen?), så desto mer naturligt – och sjukt mycket godare – på andra sidan om du anstränger dig lite. Och nej vi snackar inte om den överdrivet hajpade Lejonet & Björnen-glassen från östra stadsdelarna, så jädra märkvärdig är den inte.

IMG_2115Nix mina vänner, vi styr våra glassugna steg till Nöjds konditori vid Brunnsbotorget. Där jobbar inget mindre än ett geni – som greppat grejen med italiensk gelato och SMAKEN! Och jösses vad det smakar bra! Citron-lakritsglassen är en kladdig dröm med en citronsmak som ömt men bestämt bär dig iväg på starka armar till gulgröna plantager med citrusfruktträd på Sicilien och samtidigt tar en liten busig avstickare till citronfromagens förlovade land, en förhöjd och förfinad smakupplevelse. Körsbärsglassen är allt en äkta körsbärs-lover drömmer om. Melonglassen. Ja, melonglassen, den öppnar dörren till en honungsmelon så naturligt söt och läcker att du vill lämna allt du har för en natt i dess boning. Glass när den är som bäst, glass som det ska smaka, och du hittar den vid en av Hisingens överlägset finaste platser: Brunnsbotorget.

IMG_2634

 


Publicerat: 2017-05-15