Göteborg har fått ett äkta burek-bageri – vilken lyx!

Gåta: Vad är det för rasande god snabbmat som serveras typ överallt på enkla hak i Balkan men som tar åratal av träning att göra innan resultatet blir godkänt? Svar: Burek! Nu finns det att köpa rykande färsk och supergod på nya Leilas bageri på Hisingen. I Kville såklart, var annars?

IMG_2631

Den fyllda pajen burek kan innehålla köttfärs eller potatis eller ost och spenat och så vidare. Innehållet bestämmer namnet på varje burek. Alla fyllningar kallas med ett gemensamt namn även för pita i Bosnien. Säljs oftast alltså i bagerier, och ska enligt de bokstavstrogna ätas med yoghurt.

Att nu Kville och Herkulesgatan begåvats med ett komplett burekbageri i världsklass är inget annat än en smärre sensation. Leilas bageri lever upp till alla högt ställda förväntningar. Alltså lyxen för de som bor i närområdet! Tips – köp med några rykande färska pita och lite yoghurt och en burk av färskosten kajmak och traska upp till Ramberget och kasta er över godbitarna – ett oslagbart nöje för hela familjen!

IMG_2638

Lilla Jugoslavien, dvs Kville, fortsätter att dra till sig blickarna – fortfarande Göteborgs skönaste stadsdel, hippt som tusan utan att var hipster – precis som vi gillar det.

Och bara så ni vet – detta ställe är unikt! För hur mycket vi än önskar att det fanns fler av dess sort i staden så är det här ensamt i sitt slag. Burek är annars en slags nationalklenod i många hushåll i eller bördiga från forna Jugolsavien, och hantverket att göra burek är något man har respekt för – åratal av träning krävs som sagt för att göra perfekt pita!

burek

Vi provade i princip alla sorter och kan bara säga att allt är superbt – välj efter personliga preferenser. Leilas bageri har dessutom ett stort antal läckra Balkan-sötsaker som ni själva får botanisera bland.

Sa vi att vi älskar Leilas bageri? Vi älskar Leilas bageri!

burekmost  IMG_2637 IMG_2646 IMG_2647 Leijlas-Bageri_6 Leijlas-Bageri_10 Leijlas-Bageri_17

 

 


Publicerat: 2017-06-14