Klart: ny spårvagnsförbindelse över älven!

Hisingenftw kan idag avslöja den oerhört glada nyheten att det blir en ny spårvagnsförbindelse, antingen över en bro eller i tunnel under älven! Det finns dock ett litet aber…

Genom en megainfrastruktursatsning på drygt 7 miljarder där staten är med och finansierar nära hälften av kalaset ska alltså byggandet komma loss rejält på några alarmerande viktiga punkter. Det handlar om den s k Sverigeförhandlingens överenskommelse med Göteborgs stad och Västra Götalandsregionen.

Vi snackar alltså om en storsatsning på kollektivtrafik och bostadsbyggande i Göteborg. Det innebär bland annat en ny spårvagnsförbindelse över eller under Göta älv till Norra Älvstranden.

Det är ju på tiden – ni vet var vi står i frågan – vi måste ha fler förbindelser mellan Hisingen och fastlandet.

Dessutom ska i Backa en ny citybuss med egen körbana anläggas, Lindholmen ska knytas samman med Vårväderstorget med en citybuss och staten går också in och medfinansierar den planerade linbanan över älven som ni ju bland annat läst om här.

Den tråkiga nyheten är dock att den E X T R E M T viktiga spårvagnsförbindelsen, som vi alltså ännu inte vet om den ska gå över eller under älven – inte beräknas byggas förrän….håll i er:  år 2035.

Totalt investeras drygt 7,2 miljarder kronor i projekten i Göteborg. Som motprestation ska staden bygga 45 680 bostäder fram till år 2035.

Men hallå – orkar vi vänta så länge som arton år på en extra spårvagnsförbindelse? Arton år!!! 18!

PS vad sägs om att göra som i Bilbao och Puente Colgante eller Bizkaya bridge. Hängande färja som tar både bilar och gående över Ibaizabal river:

Bilbao_040527_zpsol8p6pvu

 


Publicerat: 2017-06-21