En amerikanare på Wieselgren!

Ni vet ju hur det är i Lundbyområdet: det formligen kryllar av thaihak och palestinska eller turkiska grillkrogar, o vill man ha peruansk ceviche eller vietnamesisk Phô eller falafel eller indisk buffé eller topp-klass juggekäk så är det liksom heller inga problem. I sammanhanget faller ju ett klassiskt americanahak en hel del utanför mallen och blir ett exotiskt inslag, ja så måste väl ändå personerna bakom det generiska namnet American Diner ha tänkt innan man slog upp portarna till ett av Hisingens senaste tillskott till restaurangutbudet?

Lokalen är inredd enligt den stereotypa Gänget & jag-dinermodell* som man främst förknippar med 50-talet) som gamla Egg & Milk i Linné stilmässigt nosade på redan för tio-femton år sen (en traditionell amerikansk diner saknas väl fortfarande i staden, men kanske bäst så..stor risk det går snett ändå), och för att understryka just det temat har man baxat in riktig röd jänkebil som tycks döna ut från kökets inre och ut mot de sittande matgästerna. Vi älskar bilen, men inredningen känns annars kanske inte helt hundra genomjobbad, o de där läskiga figurerna som köps hos nån restaurangprylgrossist gör ingen glad, lika lite som alla såna där färdig-att-klistra-på-väggen-för-brittisk-pub-stil-grunkorna (vår tids motsvarighet till bohuslän-fiske-tematiken som var superpopulärt på krogar för ett par tre decennier sedan) man tvingas leva med med om man mot förmodan hamnar på dylik plastig “pub” i Sverige.

Inte heller skevt amatörmässiga porträtt av Marilyn o Elvis gör nån mänska glad om vi ska vara brutalt uppriktiga. Gå all in eller strunta i manikyren tänker vi innan vi istället fokuserar på maten.

Menyn är däremot snygg och presenterar de klassiska attributen för den här dinerföreställningen: burgare under hundralappen, milkshakes, amerikanska pannkakor och hot dogs. Dessutom ett gott urval av sideorders som buffalo wings, mac´n´cheese, hash browns och pizzaslices. Här kan man både käka amerikansk frukost och lunch. Rättigheter finns ej.

Stilmässigt befinner vi oss som sagt miltal från de vanliga ängsliga hipsterburgarhaken med betong och skramliga stolar, men på en skylt informeras om att här stekes burgarna medium, något som skvallrar om viss anknytning till den nutida burgarkulturen.

Vi återkommer när vår matpatrull varit på plats med omdöme om krubbet – men att döma av vad vi såg bäras ut från köket kan det vara väl värt ett besök.

Restaurangen ligger mitt på Wieselgrensplatsen, och har övertagit klassiska fotoaffären FotoVox lokaler. Nu har vi bara en sista, men desto mer alarmerande fråga: VART HAR DEN OTROLIGT FINA FOTOVOX-SKYLTEN TAGIT VÄGEN??? Tips emottages via meddelande till vår Facebooksida!

 

Fotnot: Gänget och jag (Happy Days), var en amerikansk TV-serie från 1970-talet, som utspelar sig i 1950-talsmiljö i Milwaukee, Wisconsin. I USA sändes det första avsnittet av Gänget och jag 14 januari 1974 och det sista 8 maj 1984. Serien var mycket populär i Sverige på sin tid. Serien har behållit sin kultstatus och i många andra TV-serier nämns, eller härmas, Fonzie, iklädd sin typiska svarta skinnjacka på bilden nedan.


Publicerat: 2018-01-22