Sultan regerar på det kolgrillande Hisingen

Hisingsborna kan skatta sig lyckliga. Varför? Jo, stadens samlade utbud av kolgrillade köttbitar finns nämligen här. Att ingen grillentreprenör provar lyckan på fel sida av älven är för oss ett mysterium, men inget vi ska grotta ner oss i idag. Istället ska vi gå rakt på sak och berätta att Hisingen, och därmed Göteborg, fått en ny regent på den prestigeladdade kolgrilltstronen: Sultan Kolgrill & Meze!

För ett par år sedan skrev vi om Hisingen Grill City och syftade då på området nordväst om Backaplan, eller norr om nya Kvillebäcken där flera hak med Jenin grill i spetsen dominerade grillscenen. Inget ont om vare sig numera tokexpanderande Jenin eller andra restauranger med kolgrillat innehåll, men den geografiska pendeln slår nu bort mot Vågmästareplatsen. Och anledningen till detta stavas Sultan Kolgrill & Meze. (Jo, vi är medvetna om att det kring Wieselgrensplatsen finns ett starkt grillkluster med Divan och Tagaranis, varav det sistnämnda inom kort kommer att tittas närmare på denna sajt).

Sultan, med klassisk turkisk kolgrill på menyn, är hur som helst ett rakt igenom sympatiskt etablissemang vars luncher är fullsmockade av stadens tappra tjänstemän, arkitekter, konstnärer och byggnadsarbetare i en salig blandning. Den gedigna salladsbuffén samt bra urval av kolgrillade lunchbitar har helt klart gett ett stabilt gott rykte på kontoren i närområdet.

Att glida in en tidig lördagseftermiddag kan däremot vara en mer rogivande idé – och då får man också chansen att välja och vraka ur hela menyn. Vi gick på flera varianter av kolgrillat och ingen rätt gjorde oss besvikna.

Efter att ha provat några av de kalla förrätterna, bland annat Ezme, den turkiska tomatsalladen och en hummus som var den bästa vi ätit på Hisingen på väldigt länge släpptes det grillade köttet in i matchen. Tyvärr är det ett sorgligt faktum att hummus hos flera konkurrerande grillkrogar helt enkelt inte görs på plats utan köps in, men det gäller sannerligen inte på Sultan – här sätter man en stolthet i att göra allt gott själva.

En Ali Nazik Adana, lammfärsspett på en bädd av aubergineröra med yoghurt, grillad tomat, paprika och råstekt potatis är en lite hetare rätt med perfekt balanserade smaker, ren matglädje utan trams.

Deras grillade entrecôte visade sig vara ett supermört och smaskigt val med två läckra bitar fint kött som åts med stor entusiasm.

Ali Nazik Kuzu Sis, lammspett på en bädd av aubergineröra gav oss de saftigaste bitar lamm vi ätit på väldigt länge och även Tavuksis, kycklingspettet gav upphov till nöjda suckar. Smakerna sitter, tallrikarna är smakfullt upplagda, stämningen är på topp samtidigt som maten är mer än prisvärd.

Det ska också sägas att brödet som serveras i små korgar till all mat är långt över standardnivån, ett riktigt saftigt och oemotståndligt gott stycke bröd – en viktig beståndsdel i helheten.

Den restaurang som för närvarande håller den kolgrillande fanan allra högst är helt enkelt Sultan Kolgrill & Meze!


Publicerat: 2018-01-29