Skarviks rökeri en smakpärla på Hisingen

Första rökeriet köptes 1950 och låg ute på oljevägen i Skarvikshamnen. 1959 skulle Volvos järnväg dras och rökeriet låg i vägen, flyttades och ligger sen 1975 på Tagenevägen. Här ligger det sannerligen inte i vägen, snarare lite undanskymt vid en skogsglänta. Men följ rökdofterna så hittar du rätt. Ja, vi pratar alltså om Skarviks rökeri.

Den behagliga rökdoften känner man nämligen redan utanför butikslokalen, och väl därinne hamnar du i ett rökt fisk-himmelrike. Man kan lax, rökt lax, helt enkelt. Lokalen må vara oansenlig exteriört, men inne i butiken är varmt, gosigt och handlar om en enda sak: godis från havet.

Det är bara att försöka rådbråka med sig själv och plånboken: ska man välja varmrökt regnbågslax, kallrökt fjordlax, gravad lax, najadrökt lax, sik, hälleflundra, romsås, hjortronsås, rökt makrill i alla varianter (dill, jägarmix, svarpeppar & vitlök…vi kan i alla fall tipsa om ett säkert kort: Räk- och parmesanröran! 

Perfekt i smakbalans, fina räkbitar gifter sig med parmesanen, ja det är en fullträff, en rörornas röra helt enkelt! Vi utnämner den inte bara till Hisingens bästa röra, utan Sveriges bästa!

Låt oss förresten prata om röror en stund. Man måste ta röror på allvar. En riktig Tore Wretmansk Skagenröra som den serverades på Riche med hackade räkor, majonnäs, hackad dill och en knivsudd pepparrot (tydligen ska en kallskänka på Riche ha lagt en gnutta citronsaft också). En Öjebyröra med kräftstjärtar, riven västerbottenost, majonnäs, kumminfrön och dill (några droppar snaps kan adderas) – njutning av högsta klass. Svårt att göra? Näppeligen. Enklaste sak i världen.

Dessvärre är köpe-röror ingen rolig historia. Alltså en god röra kräver ju dels en god majonnäs (sk mayo på hipstersvenska) eller annan fet produkt av mejerikaraktär, bra skaldjursråvaror och sen då ej att förglömma – en människa med smaksinne som balanserar smakerna, sältan, syran. I nio av tio fall smakar det ju apa eller snarare trist och andefattigt: kassa råvaror, den där vidriga vita alltför syrliga “majonnäsen” och intetsägande smaksättning. Till hutlösa priser dessutom. Detta ställer intet ont anande människor på sina julbord, sillbord eller fredagsbrickor. Sorgligt är vad det är!

Ett undantag från denna tragiska regel finns dock: Prinsens Sill & Sallader kan du alltid lita på, det är ju tt snille som är smakansvarig på det företaget. Samtliga produkter smakar rätt, sillarna är suveräna (romsillen!), bäst är givetvis deras Kräftsallad Vitlök, en riktig smakbomb! De har även en nyhet, Basilika & Parmesan som vi inte testat men som verkar väldigt lovande! Glöm alltså rörona från ICA, Coop, Rydbergs, Feskarbröderna och allt vad det heter, det är bluff. Leta efter Prinsens, det är värt besväret!

 Men allra bäst som sagt, ta dig till Skarviks rökeri, Tagenevägen 8 i Hisings-Backa. Köp en bit rökt lax, och en burk räk- och parmesanröra så är fredagsmyset klart. Ok?

 


Publicerat: 2018-10-04