Kvilletorgets restaurangutbud växer – östafrikanskt senast ut

Vad vet du om det eritreanska köket? Well, bästa sättet att lära sig är att prova. Vad vi vet om det eritreanska köket är väl ungefär detta: viktigaste ingrediensen i varje maträtt är berbere, en blandning av kryddor, såsom peppar, ingefära, kryddnejlika, koriander, kryddpeppar, långpeppar, vitlök och rostad lök. Mustiga grytor, med lamm och kyckling, eller vegetariska rätter är vad det handlar om.

Till detta serveras alltid injera – en slags pannkaka med svampig textur och en smula syrlig smak.

Kort sagt, styrkan i köket är kanske just detta stadiga koncept. Svagheten, för en som inte har full koll förstås, är möjligen att det är vad som bjuds. Gott och kryddigt är det i alla fall oftast, mustigt och perfekt för en småruggig höstkväll. Vi slank dock in på lunchtid på nya East African Restaurant, och testade buffén. I princip förstår vi det som att rätterna på lunchbuffén är hämtade från á la carte-menyn. Vi åt bland annat rätten Zigni Derho, kycklingklubba tillagad med lök, berbere, vitlök, kryddigt smör och tomatsås.

Här fanns också en lammgryta, Zigni Siga, lammgryta tillagad i berbere tillsammans med kryddigt smör, lök, vitlök och tomatsås samt ett par linsrätter , en potatisbaserad rätt samt en aubergineröra som var allra godast i bufféutbudet. Lammrättens sås var god, lammet krävde möjligen sin tribut för den som är något känslig för lamm, om vi uttrycker oss som så.

Utan några andra jämförelser, men liksom med indiska grytor vill man ju ha perfekt balans mellan kvaliteten på råvaror och smaken på såsen. Båda komponenterna måste vara av hög klass, annars svajjar till det en smula.

Utbudet kring Kvilletorget är verkligen varierat, och det var helt klart på sin plats med ett östafrikanskt tillskott. Extra plus för varmt och vänligt välkomnande.


Publicerat: 2018-10-05