Steakhett på Hisingen – bästa cheesesteaken i staden

Det är inte rättvist att jämföra, vi ska inte jämföra. Ingen inbillar sig väl att en göteborgsk halv special skulle kunna göras på ett tillfredsställande sätt i, säg Philadelphia. Vi vill förresten inte heller inte ha en halv special om vi kommer dit. Däremot kan vi absolut känna en galen längtan efter ikoniska snabbmatsrätter med bröd och kött som vi smakat utanför landets gränser, en längtan och ett begär som vi ibland inte helt kan tygla. De må gälla en salt beef beigel med senap och saltgurka på Brick Lane Beigel Bakery, en pastrami on rye på Katz´s på Lower East Side, cheeseburgare på Peter Luger i Brooklyn eller en cevap i Bosnien. Därför är det svårt att helt bortse från jämförelser när nyöppnade Steak n´Cheese & Co i Kville Saluhall lockar med äkta Philadelphia steak sandwiches – för har man en gång satt tänderna i en steak sandwich på Pat´s Steak i Philapdelphia är det svårt att radera minnet av hur galet gott det kan smaka. Men – det är inte rättvist att jämföra, därför lägger vi de minnena åt sidan och skrider hängivet till verket en solig lunchdag i mars.

På menyn utlovas en del varianter på temat men vi går främst på originalet, en Philadelphia Steak N´Cheese för 78 kronor med biff, cheddar, vit ost (oklart vilken sort), stekt lök, paprika och färska stekta cvhampinjoner samt till detta en chili mayo (inte helt klassiskt ska erkännas). Man väljer bröd – antingen brioche eller sesam, vi tar det förra alternativet.

In kommer en relativt smal macka, osten glänser i solen och den ser mer kontrollerat svensk ut i omfånget än mackor av det här slaget brukar göra i USA, vilket förstås kan ses som en fördel.

Hur det smakar? Jotack, det är en alldeles utmärkt god varm macka, hettan från chilimayon lyfter det hela även om vi ångrade att vi inte gick all in och valde ost även som “sås”, eftersom vi nog menar att en riktigt Philly Steak bör serveras så.

Briochebrödet är gott och fluffigt, smakerna helt ok där vi tacksamt noterar att allt stekts innan det hamnat i mackans inre. Osten – en central del av steak sandwich-upplevelsen känns möjligen en aning anonym, den gör sitt jobb men inte riktigt fullt ut som vi vill och önskar. På det hela taget gör vi tummen upp – det här är en god macka, och att inte fler satsar på att göra cheesesteaks (eller andra sorters riktigt goda mackor) i staden är ett mysterium – men kul att någon äntligen vågar!

Det är som sagt inte rättvist att jämföra, men om vi pratar lite försiktig generellt om fenomenet cheesesteaks så kan man väl säga att alla komponenter är där på detta nya hak på Hisingen.

En cheesesteak är i teorin en relativt enkel konstruktion som likt en hamburgare byggs av några få komponenter, men självklart står intrycket av själva mackan i relation till varje enskild komponents innevarande styrka. På ett ställe som Pat´s Steaks, som funnits sedan 1930 uppfanns cheesesteaks av bröderna Pat och Harry Olivieri som hade tröttnat på hot dogs.

Här har man haft decennier på sig att utveckla och förfina konsten att sätta ihop en cheesesteak, och det är därför inte konstigt att köerna ringlar långa utanför dygnet runt, veckans alla dagar.

Pat´s Steak ligger för övrigt i fejd om vem som gör den godaste cheesesteaken med konkurrenten Geno´s på andra sidan gatan som också langar cheesesteaks, vilket gett upphov till den fyndiga payoffen “Don´t eat a misteak”.

Snabbmat som perfektion. Här finns till och med en skylt som hjälper förstagångsbesökare att välja rätt: med eller utan lök? Cheeze Wix (flytande ost), provolone (en av världens godaste smältostar enligt Hisingenftw) eller american cheese? (alternativt utan plain, dvs utan ost, men då borde man kanske gå o köpa nåt annat….?)

Bara valet av bröd på detta berömda Phillyställe är noga uttänkt, som den här lilla filmsnutten visar:

Vi jämför inte med Pat´s Steak, det vore inte sjysst, men ska man göra något bra får man inte vara rädd för att ta höjd – men nu är Steak N´Cheese i Kville saluhall igång, man gör goda mackor och det är alltid en bra start – grattis alla som jobbar i närområdet som behöver lunchvariation på det kolgrillade, Duy-tans skålar och Leila´s bageris burek. Och även om vi lovade att inte jämföra, här har ni i alla fall stadens bästa cheesesteak utan jämförelser!


Publicerat: 2019-03-11