Napolitanska pizzatrenden har angjort Lindholmshamnen

Ni kan ha undgått detta men låt oss då helt stillsamt berätta att det pågår en smärre napolitansk pizzatrend i Sverige (läs: Europa), men för bara ett par år sedan var det hart när omöjligt att finna en sådan pizza i stan, ja knappt i hela Skandinavien såvida man inte tog sig ner en timmes biltur till med rätta hyllade Lilla Napoli i Falkenberg – eller hade oturen att hamna på skandalöst överskattade bluffen Bæst i Köpenhamn.

Men nya napolitanska pizzavindar blåser, och det snackas nu till exempel om det där stället i Gamlestan och förstås om hipstertokhyllade och genomsympatiska BOV på Gibraltargatan och goda surdegspizzor finns ärligt talat lite här och var, t ex på både Grano och Foo Kafé har vi exempelvis knockats av synnerligen goda vita pizzor med sikrom så jo, läget är hyfsat numera (vill ni bara ha en riktigt god kebabpizza ska ni helt enkelt ta er över älven till Baretta på Haga Kyrkogata, slår alla andra med hästlängder med sitt gyroskött…(Sannegårdens pizza t ex, sicket skämt, “bäst i stan” haha – ah, nog!).

Att Lindholmens alltmer rejäla utbud av krogar skulle begåvas med just denna heta pizzatrend var kanske ingen högoddsare men sedan i mars är det ett faktum, för så länge har Dirty Dough haft öppet på pole position i Lindholmshamnen.

Vi har givetvis varit där och provätit och kan ge ett rakt besked – en pizza här innebär en stunds glädje i sällskap med härligt gräddad pizzabotten, ost och toppingråvaror av fin kvalitet. Hur mycket vi än älskar nörderiet på Lilla Napoli kan vi inte utnämna oss själva till experter av napolitansk pizza, och vi kan helt enkelt inte på teoretisk grund avgöra hur nära Dirty Dough kommer originalets rasrena ursprung…pizzaugnen t ex, är det rätt sort för den här sortens pizza, ska det inte vara en vedeldad kupolugn..sen ska äkta napolitansk pizzadeg inte innehålla olja och görs med ett särskilt extra finmalet mjöl osv osv och vi är inte kapabla att säga bä eller bu om den saken i det här fallet…men, vem bryr sig,  pizzorna smakar utmärkt, det var vårt stora sällskap enigt om, får man in en maffiatårta man gillar så mår man ju bra.

Vi provade bland annat en Pizza Salame Al Tartufo  med siciliansk tomatsås, mozzarella di Agerola, tryffelsalami och svart tryffelkräm smakade härligt, vi är tryffelfreaks och hade kunnat tänka oss ytterligare ett uns tryffelkaraktär – kanske en salami med mer tryffelsmak hade gjort susen – och på vår pizza såg vi faktiskt inte till någon siciliansk tomatsås, nu gjorde det senare inget, vi föredrog den faktiskt al bianco så vi tänkte inte ens på saken utan åt med gott humör.

Testpatrullen tog sig även an en Pizza Cavolo med rökt mozzarella di Agerola , grönkål, pachino tomatm ricotta och pistaschkräm som inte bara var vacker utan också högst välsmakande.

Degen på Dirty Doughs pizzor – som ju är en avgörande faktor i den napolitanska pizzakulturen – är fluffigt god på rätt sätt – möjligen möjligen hade vi kunnat tänka oss ett litet försiktigt snäpp mer sälta i degen…?

Salt är däremot personalen i bemärkelsen* ytterst trevlig, hjälpsam och på alla vis rar, och vi kan på stående fot utlova ett pizzaåterbesök – kanske kvällstid då, med glittrande älv utanför lokalen stora fönster med generös utsikt över allt hetare Lindholmshamnen, älven och fastlandets strand.

 


Publicerat: 2019-09-05