Sugen på Hisingens bästa espresso?

När vi ska ta en kaffe på Hisingen faller valet oftast på antingen Caffe Amadeus på Herkulesgatan eller på kaffebaren och kafét Alkemisten på Gustaf Dalénsgatan, 14 . Idag ska vi prata om Alkemisten.

Den trevliga atmosfären känns av direkt när man kommer innanför dörrarna. Smakfull hiphop på låg volym och den ljuva doften av kvalitetsbönor – vad kan gå fel? Här hälls din espresso upp med kärlek och känsla istället för kvantitet och stress. Det finns ofta ett par olika sorters bönor att välja mellan och personalen tar sig alltid tid att rekommendera och förklara. Alkemisten är förstås också kända för att lägga krutet på att veta vad sjutton de pysslar med – de jobbar med 100 procent spårbart kaffe och strävar efter en så ekologisk produktion som möjligt.

Om de är kaffenördar? Svar ja. Är det en bra sak? Svar ja, åtminstone om man uppskattar att kaffet smakar så jädra bra som det bara kan göra här.

Genom diverse olika bryggmetoder, det droppar och drippar och händer saker inne på den lilla disken på Alkemisten som för tankarna till ett laboratorium men den JensOrback-mjukgoa stämningen väger upp nörderiet och får alla att känna sig bekväma – här spelar det ingen roll om du är hipster, socialarbetare från Glasiären eller bilmekaniker från Ringön – inför den heliga kaffebönan är vi alla lika (jo, kom inte o snacka om dyrt, en slafsig cappucino på Pressbyrån är inte billigare).

Visst serverar Alkemisten de förväntade rawbollarna och surdegsmackorna men det är ju framför allt kaffet och då inte minst espresson som alltid gör det värt en omväg hit eller ska vi bara ta och enas om att Gustaf Dalénsgatan 14 kanske snarare är mittpunkten på Hisingen, åtminstone om man är på jakt efter kaffets allra finaste stund.

(Hftw i samarbete med Superdad)

 

 

 

 

 


Publicerat: 2019-09-16