Wieselgrensplatsen – Hisingens mest försummade torg?

Wieselgrensplatsen är uppkallad efter Peter Wieselgren, domprost och nykterhetskämpe i Göteborg 1857. Dennes måtto var ”måttligt bruka jästa drycker”. Vad hade han sagt om han färdats i någon slags tidsmaskin till 2020? Hade han tagit till flaskan? Ingen vet, men detta är ett faktum: denna älskade plats har egentligen all potential att fungera som ett verkligt livfullt och vackert torg, som lätt skulle kunna konkurrera ut grannen Vågis, men den vanliga göteborgska försumligheten har gjort att platsen tappat all riktning, all sans och balans.

Betänk ändå följande: här finns restauranger, flera stora mataffärer, småbutiker (om än livet som småbutiksägare inte är lätt på 20-talet), en alldeles utmärkt torghandel och en hel del fina funkiskåkar. Nära till bussar och spårvagnar och en fotbollsarena och ett bad och ett vackert berg med utsikt och vårdinrättningar. Detta är uppsidan.

Den bistra verkligheten är däremot följande: den centrala platsen är uppstyckad av bilgator, tusentals refuger och staket och hållplatsgytter och allmänt luddigt fokus. Klassiskt göteborgskt javisst, men så här illa får det ju inte se ut? Den där lådan som inrymt en numera stängd mataffär säger väl allt.

Vi riktar härmed en stark uppmaning till ansvariga politiker och tjänstemän – ta er en rejäl titt på gamla Wiesel  – vad kan vi göra åt saken? Stora jätteprojekt i Frihamnen och Backaplan och Lindholmen i all ära, men glöm för helvete inte bort de befintliga platserna, ok? Det är inte rätt mot de som bor där, det är inte rätt mot näringsidkare som försöker få sin verksamhet att gå runt, det är inte rätt mot göteborgarna i allmänhet.

Bara för tydlighets skull –  vi är inte ute efter vare sig gentifriering eller hipsterfiering eller skövling av anrika kulturvärden – vi vill att nån ansvarig tar just ansvar för hur fan det egentligen ser ut här.

 


Publicerat: 2020-03-05